Ajankohtaista kirjastossa

Kemijärven kirjastossa 1.3.-31.3.2024 (1200 x 600 px).png
Hallå (1200 x 600 px)kotisivu.png
TALONPOIKA LALLI LIVE-STRIIMAUS 1200 x 600.png
Kevään Novellikoukut (1920 x 1080 px).png
kotisivu.png
2017 11 01 talvi
IMG20230303103933.jpg
2022 02 23 aspa ja sali.jpg

AJANKOHTAISTA


"SE VALTIO PÄÄTTI SEN NIIN".  Näyttely jokirakentamiseen liittyvistä kokemuksista.

Esillä Kemijärven kaupunginkirjastossa maaliskuun ajan.

Pohjois-Suomen suurjoet rakennettiin sähköntuotantoon toisen maailmansodan jälkeen. Jokien patoaminen paransi alueen infrastruktuuria, mutta aiheutti myös vakavia ympäristömuutoksia. Vanha lohikulttuuri menetettiin. Asuinympäristön muuttuminen vaikutti monin tavoin paikalliskulttuureihin ja tavallisten ihmisten elämään.

Valokuvaaja Matti Saanio (1925–2006) asui Rovaniemen maalaiskunnassa, Oikaraisen kylässä ja kuvasi 1960–1970 -lukujen aikana Kemijoen muuttuvaa maisemaa ja ihmisten kohtaloita.

Jokivarren asukkaiden asuinympäristöä jäi sekä nostetun veden että voimalaitosten, patorakenteiden, sähkönsiirtoon liittyvien rakenteiden ja teiden alle.
Äkilliset muutokset elinympäristössä voivat uhata hyvinvointia ja aiheuttaa pitkäkestoista stressiä. Kaipauksen ja surun tunteet liittyvät edelleen menetettyjen paikkojen muisteluun. Ympäristötrauma loukkaa henkilökohtaista paikkasuhdetta, laajenee herkästi muille elämän osa-alueille, ja voi siirtyä sukupolvelta toiselle.

Näyttelyn ovat suunnitelleet Vanttauskoskelta lähtöisin olevat sisarukset Outi Autti ja Kaisa Kerätär. Kuvasuunnittelusta on vastannut Mervi Löfgren Autti. Näyttely on tuotettu osana kansainvälistä LandBodyEcologies projektia.

Tervetuloa!

Valajaskoski, Illinperä.jpg  Ohranviljelijä.jpg


Satakielikuukausi 21.2.-21.3. Vieraskielisen kirjallisuuden ja e-aineistojen näyttely.

Satakielikuukausi on äidinkieltä ja kielellistä moninaisuutta juhliva jakso, jota vietetään Kansainvälisen äidinkielen päivän 21.2. ja Maailman runouden päivän 21.3. välissä.
Satakielikuukautta on vietetty Suomessa vuodesta 2015, eli vuosi 2024 on 10-vuotisjuhla!

Teemaan liittyen kirjastoomme on koottu vieraskielisen kirjallisuuden ja e-aineistojen näyttely, jossa on aineistoa sekä aikuisille että nuorille/lapsille. Esillä on aineistoa seuraavilla kielillä: suomi, englanti, ruotsi, saame, ukraina ja venäjä. Tervetuloa!

Satakieli-10V-High_Logo-V1-White-Background.png


Ikiliikkujaviikkoon liittyvä TUOLIJUMPPA kirjastolla

Perjantaina kello 10:30 Oona tulee vetämään tuolijumppaa kirjastoon. Tule mukaan!


Talonpoika Lallin keikka livestriiminä kirjastolla pe 15.3. klo 17 alkaen.

Rap-artisti Talonpoika Lalli esiintyy Rovaniemen Mondella pe 15.3.2024 klo 17-19. Keikka live-striimataan Kemijärven ja Kittilän kirjastoille. Osana keikkaa Talonpoika Lalli kertoo lukemisen vaikutuksesta biiseihin ja muusikon työhön. Keikalla jaetaan myös Lallin kirjavinkkilista.
 
Inarilainen musiikintekijä, rap-artisti Talonpoika Lalli sai vuoden 2023 Lapin taidepalkinnon ansiokkaasta työstä lappilaisen musiikin ja kulttuurin parissa.

Tapahtuman järjestää Rovaniemen kaupunginkirjaston Toisen asteen kirjastoyhteys -hanke ja Rovaniemen kaupungin nuorisopalvelut.
 
Vapaa pääsy. Tervetuloa!
 

Cineast sisältää koti- ja ulkomaisia elokuvia kaikenikäisille katsojille, sekä klassikoita että uudempaa tuotantoa. Valikoimaa päivitetään jatkuvasti.

Elokuvien laina-aika on 48 tuntia ja kuukaudessa voi yhdellä kirjastokortilla lainata korkeintaan kuusi elokuvaa. Palvelua voi käyttää selaimella tai mobiilisovelluksella, ja siihen kirjaudutaan kirjastokortilla ja PIN-koodilla.

logo_black_fi.87f4725496f76f78878b.pngCineast korvaa elokuvapalvelu Viddlan.

Ohjeet Cineastin käyttöön löydät verkkokirjaston E-aineistojen ohjeet -sivulta.

 


Kantelettaren luku jatkuu

Kalevalaisten Naisten liitto.png

Kemijärven Kalevalaiset Naiset jatkavat Kantelettaren lukua kirjastossa joka toinen tiistai parillisin viikoin klo 17.00 alkaen. Tervetuloa!

Lukemispäivät keväällä ovat 6.2., 20.2., 5.3., 19.3., 2.4., 16.4. ja 30.4.


Poistettuja lehtiä myynnissä kirjaston aulassa.

Vanhoja lehtivuosikertoja on jälleen poistettu ja laitettu myyntiin, hinnat 1-2 € nippu tai 20 snt kpl (vain kortti- tai mobiilimaksu).


MAKSUVÄLIINEENÄ VAIN KORTTI- TAI MOBIILIMAKSU

Huutomerkki.jpg

1.1.2024 alkaen kirjastossa voi maksaa ainoastaan pankki-, luottokortti- tai mobiilimaksuina.

Huomaa tämä kun kopioit tai asioit kirjastossamme.


Kulttuuri- ja vapaa-ajan palvelujen hinnasto

Kopio- ja tulostusmaksut

 • A4 mustavalkoinen 0,50 €
 • A3 mustavalkoinen 1,00 €
 • A4 täysväri 1,00 €
 • A3 täysväri 2,00 €
 • A4 värilliselle tai erikoispaperille 1,50 €

Jos käyttää omia papereita, kappalehinta puolittuu.
Skannaus on maksutonta.

Koulutus/Mediatilan hinnasto

 • Käyttö on maksutonta kemijärveläisille yhdistyksille ja kaupungin toisille toimintayksiköille.
 • Alueelliselle tai valtakunnalliselle toimijalle tai myynti- tai yritystoimintaan on tilan käyttö maksullista.
  Hinta: 1–4 tuntia 20 € / tunti , 4–11 tuntia / 135 €
  Hintaan lisätään voimassa oleva alv-prosentti.

Kirjaston tapahtumat löydät Tapahtumakalenterista!


Pohjoisen eKirjasto käytössäsi!

Kainuun, Lapin ja Pohjois-Pohjanmaan kirjastot yhdistivät voimansa ja tarjoavat nyt samat e-sisällöt Pohjois-Suomen 660 000 asukkaalle. Pohjoisen eKirjaston palvelukokonaisuuteen kuuluu kaksi e-kirjapalvelua, kolme e-lehtipalvelua, kolme musiikkipalvelua ja yksi elokuvapalvelu:

 • eKirjasto-color.jpgEllibs - suomenkielisiä e-kirjoja ja äänikirjoja
 • OverDrive - englanninkielisiä e-kirjoja ja äänikirjoja, myös venäjänkielinen kokoelma
 • ePress - suomenkielisiä sanomalehtiä
 • eMagz Remote - suomenkielisiä aikakauslehtiä
 • PressReader - kansainvälisiä sanoma- ja aikakauslehtiä
 • Rockway - soiton- ja laulunopetuskursseja
 • Naxos Music Library - taidemusiikkia suoratoistona
 • Medici.tv – klassisen musiikin ja jazzin videotaltiointeja suoratoistona
 • Cineast - elokuvia suoratoistona

Kaikki palvelut ovat kirjaston asiakkaille maksuttomia. Niiden käyttämiseen tarvitaan voimassa oleva kirjastokortti ja siihen liitetty PIN-koodi sekä laite, jossa on nettiyhteys.
Kirjautumiseen käyvät Sotkamon, Lapin, Joki-, Kainet- ja OUTI-kirjastojen kortit.
Palveluita pääsee käyttämään oman kirjaston verkkokirjaston kautta eKirjasto-välilehdeltä. Palvelut ovat etäkäyttöisiä, eli niitä voi käyttää vaikka mökkireissulla. Poikkeuksena ePress-palvelu, joka on käytössä vain kirjastoissa.

eKirjaston esittelyvideo löytyy Kaupunginkirjasto Kajaani –youtube-kanavalta: https://youtu.be/OrsnsBdVgu4 

Tutustu tästä Pohjoisen eKirjastoon!

KIRJASTON OMATOIMI- JA PALVELUAUKIOLOAJAT:

Omatoimiaika:

ma-su kello 9-20 palveluaikojen ulkopuolella. Omatoimiaikana henkilökunta ei ole palvelemassa.

Aukioloaikamme arkisin:

maanantai, tiistai ja keskiviikko kello 10-18,
torstai ja perjantai kello 10-17,                            
juhlapyhien aattona kello 9-15.

Voit tehdä varauksia ja käyttää e-aineistoa verkkokirjastossa lapinkirjasto.finna.fi. Etusivulta löytyy kirjastojen ja muiden toimijoiden tarjoamia verkkopalveluita. Tällaisia ovat esimerkiksi e-kirjat, e-äänikirjat, videotallenteet, podcastit, musiikkiäänitteet ja soitonoppaat. Osa palveluista on vapaasti käytössä, osa vaatii kirjautumisen kirjastokortilla ja pin-koodilla.

Lapin kirjaston e-aineistot


Lainaaminen lainausautomaatilla vaatii kirjastokortin lisäksi PIN-koodin

Jos sinulla ei ole koodia tai olet unohtanut sen, saat uuden kirjastosta.

Voit myös tilata uuden koodin verkkokirjaston "Kirjaudu sisään"-ikkunan “Unohditko PIN-koodisi?” -linkin kautta. Saat koodin vaihtamisohjeet asiakastietoihisi ilmoittamaasi sähköpostiosoitteeseen.

Koodi vaaditaan kaikilta Lapin kirjastojen asiakkailta, jotka käyttävät lainausautomaatteja. PIN-koodin käytöllä estämme kirjastokortin väärinkäyttöä ja parannamme asiakkaidemme tietosuojaa.

Kirjastokortin PIN-koodista on myös muuta hyötyä: sillä kirjaudutaan verkkokirjastoon, sitä tarvitaan omatoimikirjastojen sisäänpääsyyn ja sillä saa myös käyttöönsä Pohjoisen eKirjaston laajat palvelut.

Palauttaessasi automaatilla et tarvitse kirjastokorttia etkä PIN-koodia.


Palauttamattomasta aineistosta laskutetaan!

Huutomerkki.jpg

Palauttamattomista aineistosta lähetetään kaksi muistutusta (3 ja 14 vrk eräpäivästä). Jos aineistoa ei ole palautettu, lähetetään lasku (aineisto on myöhässä yli 30 vrk tai enemmän). Hoitamattomat laskut siirtyvät laskussa olevan eräpäivän jälkeen perintään. PERINTÄÄN MENNYTTÄ AINEISTOA EI VOI PALAUTTAA KIRJASTOON EIKÄ PERINTÄTOIMISTON LASKUA MAKSETA KIRJASTOON!

Kun palautat laskutettua aineistoa, pitää laskutuslisä (5 €) kuitenkin maksaa. HUOM! Jos palauttamaton aineisto on kadonnut, maksa lasku ko. laskulla!


Finna.fi – kulttuurin, tieteen ja oppimisen aarteet ovat kaikkien saatavilla

Haaveiletko museokäynnistä? Etsitkö sisältöjä etäopetukseen? Tai tarvitsetko materiaalia opintoihisi? Kaiken tämän äärelle pääset Finna.fi -hakupalvelussa. Mukana on yli 400 arkistoa, kirjastoa ja museota.


ELONET ja ELONET+, kotimaisia elokuvia verkossa maksutta

Elonetissä on katsottavissa  225 pitkää kotimaista elokuvaa ja liki parituhatta muuta filmiä, mainoksia ja lyhytelokuvia.
Nämä elokuvat ovat olleet kotimaisessa teatterilevityksessä.

Elonet on yksityishenkilöille sekä kulttuuri- ja opetuskäyttöön suunnattu ilmaispalvelu. Sen sisältöjä ei saa käyttää kaupallisiin tarkoituksiin ilman Kansallisen audiovisuaalisen instituutin lupaa. Elonet-elokuvat ovat ensisijaisesti katsottavissa tietokoneella ja mobiililaitteilla.

Napsauta https://elonet.finna.fi/ ja elokuvan taivas aukeaa!

ELONET+

Kansallisen audiovisuaalisen instituutin (KAVI) suoratoistopalvelu Elonet palvelee kotimaisen elokuvan ystäviä nyt entistäkin tehokkaammin. Uusi Elonet+ mahdollistaa palvelun sujuvan katselun yhtä lailla televisioruudun, mobiililaitteen kuin verkkosivun kautta.

KAVIn ja suomalaisen Icareus Oy:n yhteistyönä toteuttama Elonet+ on julkaistu mobiilisovelluksena (iOS, Android), tv-sovelluksena (AppleTV) ja verkkosivuna osoitteessa elonetplus.fi. Lähiaikoina palvelu on saatavilla myös muille tv-alustoille (Samsung, LG, AndroidTV).

Lue uutinen Kavi:n sivulta tästä