Omatoimi- eli laajennettu asiointiaika kirjastossa

Kysymyksiä ja vastauksia

Mitä omatoimiaika tarkoittaa?

Kun kirjaston omatoimiaika on käytössä, voit päästä kirjastoon sisään, vaikka ovet ovat lukitut.

Miten pääsen sisään kirjastoon, vaikka ovet on lukittu?

Sinulla pitää olla voimassa oleva Lapin kirjaston kirjastokortti ja PIN-koodi. PIN-koodi sisältää 4 numeroa. Näyttämällä kirjastokorttiasi oven pielessä olevalle laitteelle ja syöttämällä PIN-koodisi lukijan näppäimistöltä, ulko-oven lukko avautuu (ovi pysyy auki 10 sek). PIN-koodi on sama, mitä käytät kirjautuessasi verkkokirjastoon.

Milloin pääsen kirjastoon, vaikka ovet on lukittu?

Omatoimiaika on käytössä normaalien aukioloaikojen ulkopuolella: maanantaisin, tiistaisin ja keskiviikkoisin kello 9-10 ja 18-20, torstaisin ja perjantaisin kello 9-10 ja 17-20. Lauantaisin ja sunnuntaisin omatoimiaika on käytössä kello 9-20.

Voinko päästää muita sisään samalla ovenavauksella?

Kyllä voit päästää omat, alle 15-vuotiaat lapsesi. Muita ET voi päästää. Jokainen omatoimiajalla kirjautuja tallentuu kameran kuviin. Jos päästät muita kuin perheesi jäseniä sisään kirjastoon, voidaan sinun oikeutesi omatoimiaikaan poistaa! Olet vastuussa kaikista, jotka olet päästänyt kirjastoon sisään omatoimiajalla.

Onko henkilökunta paikalla, kun omatoimiaika on käytössä?

Pääsääntöisesti henkilökunta ei ole paikalla omatoimiaikana iltaisin ja viikonloppuisin. Aamuisin henkilökunta voi olla sisätöissä. Palveluaika alkaa kello 10 maanantaista perjantaihin.

Mitä voin tehdä kirjastossa, jos henkilökunta ei ole paikalla?

Voi lainata ja palauttaa automaatilla. Voit hakea varaamaasi aineistoa. Voit lukea lehtiä. Voit käyttää asiakastietokoneita. Voit käyttää kirjaston langatonta nettiä.

ET VOI kopioida tai tulostaa. Et voi käyttää kotiseututilaa, varastoa tai mediatilaa. Et saa neuvontaa henkilökunnalta, koska emme ole paikalla.

Mitä teen, jos en pääse sisään, vaikka minulla on kirjastokortti ja PIN-koodi?

Jos henkilökunta on paikalla (aamuisin), voit soittaa kirjaston ovikelloa tai soittaa kirjastoon (040 746 0267). Tarkistamme, missä vika piilee. Viikonloppuisin ja iltaisin et pääse kirjastoon sisään, jos korttisi ei toimi.

Miksi en pääse sisään, vaikka minulla on kirjastokortti ja PIN-koodi?

Kirjastokorttisi voi olla vanhentunut. Kirjastot tarkistavat 10 vuoden välein yhteystietosi, ja silloin kortti on niin kauan ”vanhentunut”, kunnes olemme tarkistaneet yhdessä yhteystietosi.

Alle 15-vuotiailta pitää olla huoltajan suostumus omatoimikirjaston käyttöön. Pyydä siis huoltajaasi käymään kirjastossa, ja myöntämään sinulle tämä oikeus. 

Käyttöoikeuden voi menettää, jos toimit kirjaston käyttösääntöjä vastaan.

Miten voin noutaa varauksen omatoimiaikana?

Varaukset on laitettu lainaus/palautusautomaatin läheisyyteen VARAUSTEN NOUTO -hyllyyn. Teokset on järjestetty varaustunnuksesi mukaan. Tunnus muodostuu numerosarjasta, mutta voit itse muuttaa varaustunnuksen verkkokirjastossa omissa tiedoissasi. 

Miten voin lainata tai palauttaa aineistoa omatoimiaikana?

Käytössäsi on lainaus/palautusautomaatti.

Miten palautan aineistoa omatoimiaikana?

Palauta lainasi automaatilla, ohjeet on automaatin vieressä. Ole huolellinen - olet vastuussa itse palauttamastasi aineistosta!

Laita palauttamasi aineisto automaatin vieressä olevaan PALAUTETUT -hyllyyn tai Varatut-laatikkoon.

Automaatin näytössä luki, että palauttamastani teoksesta on varauksia. Miten toimin?

Laita kyseinen teos laatikkoon, jossa lukee ”VARATUT”.

Mitä teen, jos koen toisten käyttäjien käyttäytyvän häiritsevästi kirjastossa omatoimiaikana?

Voit ystävällisesti huomauttaa häiritsevästä käytöksestä ja siitä, että kaikki kirjastossa tapahtuva toiminta tallentuu kameroille. Kirjaston käyttösäännöt ja Järjestyslaki (27.6.2003/612) kieltävät häiritsevän toiminnan ja esim. päihteiden käytön yleisissä tiloissa.

Jos toiminta on sellaista, että siitä aiheutuu vaaraa toisille käyttäjille tai kirjaston omaisuudelle, soita numeroon 112 ja ilmoita tapahtuma.