Verkkomarkkinointi kuntoon innovaatioassistentin avulla

Julkaistu 2017-05-20 11:54:15 EEST.

Lapin ammattikorkeakoulun koordinoima Lapin innovaatioassistentti -hanke mahdollistaa innovaatioassistentin palkkaamisen yrityksen kehittämistehtäviin. Kehittämistehtävä voi olla esimerkiksi ulkoisen rahoituksen hankkiminen, kansainvälistyminen tai uusien tuotteiden, palvelujen ja prosessien kehittäminen. Hankkeen projektipäällikkö Marjo Jussilan mukaan kehittämistehtävän tulee liittyä jollain tavalla yrityksen toiminnan tai toimintatapojen uudistamiseen.

 

Loma-Vietonen_Kuva Minttu Merivirta.jpg

Tuija Kariniemi-Saukkoriipi (oik.) palkkasi Heli Koivulahden innovaatioassistentiksi yritykseensä.

 

– Jos on tarvetta kahvinkeittäjälle tai kiireapulaiselle yrityksen perustoiminnan pyörittämiseen, kannattaa mieluummin ottaa yhteys TE-toimistoon, Jussila naurahtaa.

Hanke käynnistyi vuoden alussa, ja ensimmäiset innovaatioassistentit aloittivat toukokuussa 2015. Yksi heistä on rovaniemeläinen Heli Koivulahti, joka pääsi mukaan valmennukseen ja työllistyi sen kautta puoleksi vuodeksi Meltosjärvellä Ylitorniolla sijaitsevaan Loma-Vietoseen.

– Mukana olleista yrityksistä minua kiinnosti eniten juuri Loma-Vietonen, koska se tarjosi omaa osaamistani  vastaavia työtehtäviä. Myös valmennukseen kuuluva innovaatio-osaamisen koulutus kuulosti houkuttelevalta, Koivulahti mainitsee.

Lapin innovaatioassistentti -valmennukseen kuuluu kuukauden koulutusjakso ja kuuden kuukauden työskentelyjakso lappilaisessa yrityksessä. Valmennukseen voivat hakea lappilaiset korkeakoulutetut työnhakijat.

Loma-Vietosen yrittäjä Tuija Kariniemi-Saukkoriipi painottaa, ettei hienolta kuulostavaa innovaatioassistentti-titteliä kannata pelästyä. Aina ei ole tarpeen kehittää jotain radikaalisti uutta, vaan yhtä tärkeää on uudistaa yrityksen perusasioita.

– Kun pitkään pyörittää yrityksen toimintaa, niin pikkuhiljaa sokeutuu niille kehittämistarpeille. Monesti ne onkin ihan pieniä ja yksinkertaisia tarpeita, joiden eteenpäin viemiseksi on hyvä ottaa mukaan ulkopuoliset silmät, Kariniemi-Saukkoriipi huomauttaa.

Lisää aikaa yhteistyöhön

Kariniemi-Saukkoriipi palkkasi itselleen innovaatioassistentin osana hankkeen ensimmäistä valmennuspilottia. Yritykselle tarjottiin yhteensä seitsemää hakijaa, joista Kariniemi-Saukkoriipi päätyi palkkaamaan Koivulahden pääasiassa tämän graafisen suunnittelun osaamisen vuoksi.

Työsuhteesta sopimisen jälkeen Koivulahti aloitti koulutusjakson, johon kuului muutamia lähiopetuspäiviä sekä pääasiassa verkko-opetusta. Koulutuksessa hän perehtyi monipuolisesti pk-yritysten innovaatiotoiminnan eri osa-alueisiin.

Kesäkuun alussa Koivulahti siirtyi työskentelemään Loma-Vietoseen asiantuntijatehtäviin. Matkailuala ei ollut hänelle ennestään tuttu, mikä asetti omat haasteensa työskentelyjakson alkuvaiheessa.

– Koulutusjakson yritysvierailupäiviä olisi voinut tehokkaammin käyttää uuteen alaan perehtymiseen, joka olisi nopeuttanut uudenlaisten työtehtävien sisäistämistä ja omaksumista, Koivulahti pohtii.

Myös Kariniemi-Saukkoriipi harmittelee, kuinka työskentelyjakson alkamisajankohta osui kiireiseen sesonkiaikaan, jonka vuoksi hän ei pystynyt olemaan niin paljon uuden työntekijän tukena kuin olisi tarvittu.

– Jotta yritys saa kaiken hyödyn irti prosessista, on syytä määritellä yrityksestä avainhenkilö, jolla on tarpeeksi aikaa työskennellä innovaatioassistentin kanssa.

Uutta intoa kehittämistoimintaan

Kariniemi-Saukkoriipillä on koko ajan ollut vahva tunne ja ajatus, että innovaatioassistentti on yritykselle tarpeellinen. Hyvin konkreettisen työn tekijäksi itseään kuvailevan yrittäjän olikin aluksi hankala sopeutua luovan  työn ominaispiirteisiin.

– On muistettava, että nyt kehitetään sellaisia asioita, joiden tulokset näkyvät vasta pidemmällä aikajänteellä, Kariniemi-Saukkoriipi kuvailee.

Lapin innovaatioassistentti -hankkeen yhtenä tavoitteena on, että valmennusjakson päättyessä yrityksen toiminta on kehittynyt eteenpäin.

­– Näen sen suurena etuna, että olen samalla itsekin oppinut tietotekniikkaa ja verkkomarkkinointia, joten innovaatioassistentti jättää minulle työkaluja tulevaisuuteen, Kariniemi-Saukkoriipi iloitsee.

Kariniemi-Saukkoriipi korostaa jokaisen pienyrittäjän tietävän, että asioita on kehitettävä, mutta oman ajan rajallisuus tulee yleensä vastaan. Hän huomauttaakin, että jo uuden henkilön palkkaamisen kautta tulee innostusta, kun tietää, ettei ole yksin kehitettävän asian äärellä.

– On helpompi kehittää yhdessä kuin yksin.

 

Minttu Merivirta
Projektisuunnittelija
Lapin ammattikorkeakoulu

Takaisin