Lähi-hanke

Vaakuna3.jpgVipuvoimaaEU_2014_2020_rgb.pngEU_EAKR_FI_vertical_20mm_rgb.png

Lähi-hankkeessa (A76485) haetaan ratkaisua pientuottajien ja ostajien kohtaanto-ongelmaan ja hankkeen toteuttavat Kemijärvi, Pelkosenniemi ja Posio.

Nykyisin maaseutuyrittäjät ja tuottajat eivät kohtaa esim. ravintoloiden ja päivittäistavarakauppojen sisäänostajia tai omatoimimatkailijoita. Monet ravintolat ja muut tahot ovat valmiita ostamaan paikallisia tuotteita, mikäli niitä olisi tarjolla. Pienemmätkin tuote-erät riittävät alkutarpeeseen. Useat ravintolat ostaisivat myös hieman jatkojalostettua elintarviketta.

Hanke on pienten yritysten välinen, ruohonjuuritason hanke, jolla on tarkoitus kannustaa ja innostaa pientuottajia ammattimaiseen yrittäjyyteen lähiruuan tuottajana, myyjänä ja jalostajana. Hankkeessa lähdetään perusasioista liikkeelle ja tehdään mm. tutustumismatka Louelle maaseutuyrittäjien osaamiskeskukseen, jossa esittelyn kautta pientuottajat saavat tietoa mahdollisuuksista jalostaa tuotteita.  

Hankkeessa järjestetään myös työpajoja, joissa pientuottajat tapaavat ravintoloiden ja paikallisten lähikauppojen elintarvikkeiden ja muiden paikallisten tuotteiden hankintavastaavat. Toimenpiteen tarkoituksena on saada matkailu- ja ravintola-alan toimijat kohtaamaan maaseutualan yrittäjät ja aloittamaan keskinäinen vuoropuhelu ja yhteistyö.

Paikallisuuden näkyvyyttä nostetaan ravintoloiden lähiruokamenuilla ja lähituottajatoreilla sekä kauppojen ja ravintoloiden satokausitapahtumien aktivoimisella. Paikallisen tuotteen löytämistä tulee helpottamaan Local-tunnus, joka on suunniteltu jo aiemmassa Osta paikallista -hankkeessa.

Hankkeen kokonaisbudjetti on 37.825 euroa. Hankkeen rahoittavat Lapin liitto EAKR/Kestävää kasvua ja työtä 2014-2020 -rakennerahasto (80%) ja mukana olevat kunnat (20%).

Rahoitus.JPG

Hankeaika: 1.10.2020 – 30.9.2021

Projektipäällikkö: Tytti Tuominen p. 040 186 9372, tytti.tuominen@kemijarvi.fi