Tietoa koronaviruksesta

23.9.2020 

AJANKOHTAISTA KORONATILANTEESTA:

Lapissa asuva, muualla Suomessa kirjoilla oleva koronatartunnan saanut henkilö on altistanut yhteensä 14 ihmistä. Altistukset ovat tapahtuneet Rovaniemellä ja Kemijärvellä. Koronavirustartunnan saaneet ovat eristyksessä. Altistuneet on asetettu karanteeniin. Heidät testataan vain, jos oireita ilmenee.

Muuten koronatilanne Kemijärvellä on rauhallinen. Palvelun parantamiseksi on otettu käyttöön takaisinsoittopalvelu. Jos koronapuhelin on varattu, kuuntele vastaajaviesti äänimerkkiin saakka. Äänimerkin jälkeen numerosi tallentuu. Mikäli sinulla on salattu numero, kerro nimesi ja puhelinnumerosi puhelimeen. Hoitaja soittaa sinulle takaisin saman päivän aikana.

Kemijärven kaupungissa on otettu 11.9.2020 käyttöön sähköinen ajanvaraus koronatestiin. Palvelun avulla kuntalaisten ei tarvitse jonottaa puhelimessa tai soittaa useita kertoja saadakseen aikaa koronatestiin.  

Sähköinen ajanvaraus on kuntalaisille nopea ja helppokäyttöinen.  Ajanvarauksen yhteydessä kuntalainen täyttää oirearvion sekä tarvittavat henkilö- ja yhteystiedot, minkä jälkeen pääsee varaamaan sopivan ajan kalenterista koronatestiin. Tämän jälkeen hän saa vahvistuksen ajasta tekstiviestillä puhelimeensa. Varauksen voi tehdä myös toisen henkilön puolesta, esimerkiksi lapselle. Ilman oireita ei pidä hakeutua koronatestiin. Kemijärveläisten toivotaan käyttävän aktiivisesti sähköistä ajanvarauspalvelua puhelinruuhkien välttämiseksi.

 

Varaa tästä aika koronatestiin:

https://kemijarvi.evaraus.fi/

 

Lataa koronavilkkusovellus puhelimeesi!

Koronavilkku.fi

www.koronaturvallinenlappi.fi

 

Toimi näin, mikäli sinulla on hengitystieoireita:

Hakeudu testiin, mikäli sinulla on lieviäkin oireita. Koronavirustartuntaa voi epäillä, jos sinulla on kuumeilua, yskää, nuhaa, kurkkukipua, lihassärkyä, ripulia tai maku- ja hajuaistin heikentymistä.

Soita

 • Hyvinvointikeskus Lapponian infektiovastaanotolle puh. 040 579 9243 ma-su klo 08-16 tai
  Mikäli oireesi vaativat lääkärin arviota
 • Hyvinvointikeskus Lapponian päivystykseen puh. 020 690 870 klo 16-21 tai
 • Lapin keskussairaalaan päivystykseen puh. 016 322 4800 yöaikaan klo 21-08.

Oireettomille tehdään koronatestejä ainoastaan terveydenhuollon arvion perusteella silloin, kun se altistusketjujen selvittämiseksi katsotaan tarpeelliseksi. Mikäli mitään oireita ei ole, ei testiin tule hakeutua.

Koronanäytteen tuloksen löydät Omakannasta.  Mikäli et käytä Omakantaa, tiedustele tulosta koronapuhelimesta. Jos testitulos on positiivinen, sinulle soitetaan aina ja annetaan lisäohjeet.

Testituloksen valmistumisessa kestää 1-7 päivää.

 

Toimi näin, kun saavut testiin koronavastaanotolle:

 • Mikäli on sinulla kurkkukipua, ole ravinnotta 2 tuntia ennen näytteenottoa
 • Saavu paikalle sinulle varattuna aikana. Koronatestiin tullessasi käytä kasvomaskia, mikäli matkustat julkisella kulkuvälineellä.
 • Hyvinvointikeskus Lapponian parkkipaikalta tullessasi, näytteenottopiste sijaitsee oikealla ja oven päällä on kyltti HENGITYSTIEINFEKTIO- JA FLUNSSAVASTAANOTTO.
 • Soita ovikelloa ja jää odottamaan, kunnes hoitaja tulee avaamaan oven. Voit joutua odottamaan hetken, mikäli edellinen asiakas on vielä paikalla. ÄLÄ MENE ODOTTAMAAN HYVINVOINTIKESKUKSEN AULAAN.
 • Näytteenoton jälkeen saat hoitajalta ohjeet, miten toimia testituloksen valmistumiseen saakka.

Jos sinulla on vain lieviä oireita, voit sairastaa kotona. Valtaosa koronavirukseen sairastuneista toipuu 1- 2 viikon kotilevolla tarvitsematta lääkärin hoitoa.

Oireita voi tarvittaessa lievittää kipu- ja särkylääkkeillä.

Tarvitset terveydenhuollon ammattilaisen arviota, jos yleistilasi heikkenee, kuumeilu on selkeästi pitkittynyt ja sinulla on hengenahdistusta.

Kasvomaskien käyttösuositus

Käyttöä suositellaan seuraavissa tilanteissa ja seuraaville henkilöille:

 • Joukkoliikenteessä, jossa lähikontakteja ei aina voida välttää.
 • Koronavirustestiin hakeutuvat henkilöt matkalla näytteenottoon ja ennen testituloksen valmistumista, jos on välttämätön syy liikkua kodin ulkopuolella.
 • Riskialueelta Suomeen saapuvat matkustajat heidän siirtyessä maahantulopisteeltä karanteeniin tai jos heillä on karanteenin aikana välttämätön syy liikkua kodin ulkopuolella. 
 • Suositus kasvomaskien käytöstä kansalaisille (THL)

Kemijärven kaupunki jakaa vähävaraisille kasvomaskeja 27.8.2020 alkaen. Kasvomaskeja voi hakea vähävaraisuuden perusteella maksutta palvelupiste Sortteerista (os. Vapaudenkatu 8). Sortteeri on avoinna ma, ke ja to klo 9.00-15.30, ti klo 9.00-16.30 ja pe klo 9.00-15.00.

 

Ohje huoltajalle; TOIMINTAOHJE Alle kouluikäiset lapset.pdf 

 

Älä tule vastaanotolle flunssaisena !

Hyvinvointikeskus Lapponian tiloissa asioivien on käytettävä kirurgista suu-nenäsuojainta. Asiatonta oleskelua tiloissa on vältettävä ja saattaja saa tulla vain aivan välttämättömässä tapauksessa terveydenhuollon tiloihin.

Lapsen kanssa vain toinen huoltajista saa tulla esim. neuvolaan tai hammashoitolaan. Jos sinulla on hengitystieoireita, ota yhteyttä ensin puhelimitse hoitoyksikköön.

  

Muista hyvä käsihygienia ja pidä riittävä turvaväli !

Käsienpesu ja yskiminen

 

 korona-ohjeet-16-9.png

  

THL_oireet.jpg

   

Mitä karanteeni tai eristys tarkoittaa?

Karanteeni on tartuntatautilain mukainen toimenpide, jolla voidaan hillitä tartuntatautien leviämistä. Karanteenilla tarkoitetaan terveen henkilön liikkumisvapauden rajoittamista, sillä osa infektiosairauksista voi tarttua jo ennen varsinaisten oireiden puhkeamista. Karanteenilla estetään mahdollisen tartunnan leviäminen muihin henkilöihin.

Karanteeniin asettaminen ei automaattisesti tarkoita, että olisit saanut tartunnan. Kyseessä on varotoimenpide, jolla rajoitetaan kulkemista, kunnes tiedetään, onko virukselle altistuminen aiheuttanut tartunnan. Perheessäsi voi siten olla tilanne, jossa vain yksi jäsen on karanteenissa. Muu perhe voi tuolloin toimia normaalisti.

Eristys tarkoittaa jo tartunnan saaneen potilaan eristämistä terveistä ihmisistä. Eristys voidaan toteuttaa sairaalassa tai kotona.

Tartuntatautilain (1227/2016) mukaan karanteeniin tai eristykseen asukkaita voi määrätä kunnan tai sairaanhoitopiirin tartuntataudeista vastaava lääkäri. Virallinen päätös karanteenista tai eristyksestä annetaan sinulle kirjallisena tai se toimitetaan postissa.

On tärkeää noudattaa karanteeniin tai eristykseen joutuessaan siihen liittyviä ohjeita, eikä altistaa ylimääräisiä ihmisiä mahdolliselle tartunnalle.

Ohje COVID-19 altistuksen vuoksi karanteeniin määrätylle

Koronavirus (COVID-19) on luokiteltu yleisvaaralliseksi tartuntataudiksi. Tartuntatautilain (1227/2016) mukaan kunnan tai sairaanhoitopiirin virkasuhteinen tartuntataudeista vastaava lääkäri voi määrätä karanteeniin yleisvaaralliseen tai yleisvaaralliseksi perustellusti epäiltyyn tartuntatautiin sairastuneen tai sairastuneeksi perustellusti epäillyn henkilön. Kotikaranteenilla tarkoitetaan kotona olemista ja sillä pyritään estämään jatkotartuntoja.

Karanteeniin määrätyn altistuneen täytyy:

 • pysyä kotona
 • välttää sosiaalisia kontakteja (samassa asunnossa olevien perheenjäsenten kanssa saa olla tekemisissä)
 • pysytellä sisätiloissa. Kuitenkin omalla pihalla saa liikkua, mikäli pihalla ei liiku muita ihmisiä (esim. omakotitalo). Pakottavissa tilanteissa voi ulkoilla (esim. koiran ulkoilutus), mutta muista ihmisistä täytyy pysytellä yli 2metrin etäisyydellä
 • olla jatkuvasti tavoitettavissa
 • ottaa yhteyttä koronapuhelimeen puh. 040 579 9243 ma-su klo 08-16 tai päivystykseen muuna aikana puh. 020 690 870, jos hänelle tulee oireita (nuha, yskä, kurkkukipu, kuume, maku- tai hajuaistin muutoksia, vatsaki-pua/ripulia). Silloin altistunut testataan COVID-19 varalta. 
 • et saa käydä ruokakaupassa. Omaiset, jotka eivät ole karanteenissa voivat käydä kaupassa.
 • altistuneen perheenjäsenet eivät ole karanteenissa vaan he voivat elää normaalia elämää. Tilanne muuttuu, jos altistunut sairastuu.
 • oireettomien henkilöiden testaaminen ei anna luotettavia tuloksia tartunnasta.

Karanteeniaika määritetään potilaskohtaisesti.

Altistuneen karanteeniaika on 2 viikkoa viimeisestä altistumisesta.

Perhealtistuksessa karanteenin pituus on 21 vuorokautta (3 viikkoa) positiivisen tapauksen oireiden alusta.

Karanteeniin määrätty työssä käyvä henkilö on oikeutettu tartuntatautilain mukaiseen tartuntatautipäivärahaan, jota haetaan KELA:lta karanteenipäätöksellä, jonka on allekirjoittanut kunnan/sairaanhoitopiirin tartuntataudeista vastaava lääkäri. Alle 16-vuotiaan lapsen huoltajalla on oikeus tartuntapäivärahaan, jos lapsi on määrätty karanteeniin ja huoltaja ei siksi voi tehdä työtä.

Tietoa kaupungin palveluista koronavirusinfektion aikana


Perhe- ja mielenterveysklinikan palvelut
tarjotaan etävastaanottoina.

Yhteys puhelimitse ma-pe puh. 040 481 1931 klo 9-15  tai linkistä www.sosiaalikollega.fi/virtu.fi/kemijarvi/pene

Perhepalveluiden palveluohjaus tarjoaa ohjausta ja neuvontaa lapsiperheille mikäli arjen sujumisessa on haasteita. Palveluohjauspuhelin 040 188 3527 päivystää arkisin klo 9-11.

Laboratorioon pääsee vain ajanvarauksella.

Vuodeosastolla ja asumispalvelujen yksiköissä rajoitetaan vierailuja.

Asumisyksikköön siirtyvät uudet asukkaat ja asukkaat, jotka ovat olleet vuodeosastolla hoidossa, pidetään karanteeninomaisissa olosuhteissa 14 vuorokautta saapumisesta.

Muutos hoitotarvikkeiden jakeluun:

Hoitotarvikejakeluun kuuluvat välineet ja tarvikkeet haetaan toistaiseksi Sortteerista.

Kun tarvitset hoitovälineitä tai -tarvikkeita, jätä viesti hoitajan puhelinvastaajaan ja kerro, mitä tuotteita tarvitset. - diabetestarvikkeet, puh. 040 481 4079 - muut hoitotarvikkeet, puh. 040 771 6577

Tavarat toimitetaan Sortteeriin, josta ne voi hakea.

  

Ikäihmiset ja riskiryhmään kuuluvat voivat saada ruoka-apupalvelua kauppojen oman kuljetuspalvelun sekä yksityisten palveluntarjoajien kautta.

Yksityisiltä palveluntarjoajilta voi saada lisäksi muuta monipuolista kotiapua arjessa selviytymiseen.

S-Market Uitto                          p. 050 3116988 tai sähköposti s-market.uitto@sok.fi

K-Kauppapaikka                       p. 045 6336724 tai sähköposti tilaukset.kauppapaikka@k-supermarket.fi 

Kotihoito Ulpukka                    p. 050 5432582 tai sähköposti karoliina.grootila@kotihoitoulpukka.fi

Osuuskunta Uurto                   p. 040 1409212 tai 040 7188588

Kotipalvelu HopiaHelmi          p. 040 0452572 tai sähköposti koti@hopiahelmi.fi 

 

Koronavirustartunnan ehkäisy 

Tämänhetkisen tiedon perusteella yli 70-vuotiaat henkilöt ovat muita alttiimpia saamaan vakavan koronavirusinfektion.

Lisäksi vakavan koronavirusinfektion vaaraa voivat erityisesti iäkkäillä lisätä sairaudet, jotka merkittävästi huonontavat keuhkojen tai sydämen toimintaa tai elimistön vastustuskykyä, esimerkiksi:

 • Vaikea-asteinen sydänsairaus
 • Huonossa hoitotasapainossa oleva keuhkosairaus
 • Diabetes, johon liittyy elinvaurioita
 • Krooninen maksan tai munuaisen vajaatoiminta
 • Vastustuskykyä heikentävä tauti kuten aktiivisessa solunsalpaajahoidossa oleva leukemia tai lymfooma (ei ylläpitohoito)
 • Vastustuskykyä voimakkaasti heikentävä lääkitys (esimerkiksi suuriannoksinen kortisonihoito)

Hoitava lääkäri arvioi tarvittaessa, onko henkilön perussairaus niin vaikea, että hänellä on riski saada vakava koronavirusinfektio. Lääkäri ottaa myös kantaa siihen, pitäisikö lääkitystä muuttaa.

Yli 70-vuotiaiden ja muiden riskiryhmässä olevien luona ei pidä tarpeettomasti vierailla.

Mikäli vierailu on välttämätöntä, kättelystä, halaamisesta ja muista lähikontakteista pitää luopua, ellei se ole hoidon ja huolenpidon turvaamiseksi täysin välttämätöntä esimerkiksi hoitohenkilökunnalle.

Vierailulla pitää käyttää esimerkiksi huivia tai suojata muutoin hengitystiensä.

  

  

Valtakunnalliset numerot ja sovellukset tarjovat tietoa ja tukea koronahuoliin

Valtakunnalliset neuvonta- ja tukinumerot sekä sovellukset tarjoavat valtakunnallisesti erilaisia apumuotoja koronapandemian aihettuamassa poikkeustilanteessa. Alle on koottuna valtakunnallisia yhteystietoja:

Valtioneuvoston neuvonta ja chat

Valtakunnallinen maksuton koronavirus -puhelinneuvonta: puh. 0295 535 535. Puhelinneuvonta palvelee arkipäivisin klo 8–21 ja lauantaisin klo 9–15. Palvelua saa ensisijaisesti suomeksi ja mahdollisuuksien mukaan myös ruotsiksi ja englanniksi.

Chat -palvelu toimii osoitteessa: https://valtioneuvosto.fi/tietoa-koronaviruksesta/puhelinpalvelu-ja-chat silloin, kun asiakaspalveluja ovat paikalla vastaamassa kysymyksiin.

Kysymyksiä voi lähettää myös tekstiviestitse numeroon 050 902 0163. Tekstiviestipalvelu on tarkoitettu henkilöille, jotka eivät esimerkiksi kuulovamman tai muun syyn vuoksi voi puhua puhelimessa.

Palvelu perustuu Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen verkkosivujen sisältöön. Neuvonta on tarkoitettu ensisijaisesti henkilöille, jotka eivät voi hakea tietoa internetistä. Palvelussa ei saa neuvontaa lakiasioissa tai terveyteen liittyvissä asioissa kuten akuuteissa oireissa.

THL:n koronatietoa viittomakielellä, ruotsiksi ja englanniksi

Terveyden- ja hyvinvoinnin laitos (THL) tarjoaa videon avulla koronatietoutta viittomakielellä. Suora linkki videoon: https://youtu.be/D8V6nNiR3pk

THL:n sivuilla on kootusti tietoa koronasta myös ruotsiksi https://thl.fi/sv/web/thlfi-sv  ja englanniksi https://thl.fi/en/web/thlfi-en.

Psykososiaalisen tuen numeroita

MIELI Suomen Mielenterveys ry:n valtakunnallinen kriisipuhelin päivystää 24/7,
puh. 09 2525 0111 (suomeksi).

Kristelefon, ruotsinkielinen kriisipuhelin, päivystää ma, ke puh. 09 2525 0112 klo 16.00-20.00 sekä ti, to, pe klo 9.00-13.00.

Arabiankielinen ja englanninkielinen kriisipuhelin päivystää ma, ti puh. 09 2525 0113 klo 11.00-15.00, ke klo 13.00-16.00 ja 17.00-21.00 sekä to 10.00-15.00.

Mielenterveystalo.fi -sivustolta löytyy tietoa koronavirukseen liittyvän huolen ja epävarmuuden sietämiseksi: www.mielensterveystalo.fi

Punaisen Ristin valtakunnallinen puhelin

Punaisen Ristin valtakunnallinen puhelin (aukeaa keskiviikkona 1.4) avoinna ma-pe numerossa
0800 100 200 klo 9-21. Numero on soittajille maksuton ja vastaajina toimivat Punaisen Ristin koulutetut vapaaehtoiset.

Nuorille suunnattua tukea

Keskusteluapua ja muita tukikanavia nuorille, esim. Sekasin -chat, löytyy koottuna Mieli.fi -sivustolle.
Mannerheimin lastensuojeluliiton (MLL) Lasten ja nuorten puhelin ja chat löytyvät osoiitteesta: https://www.nuortennetti.fi/apua-ja-tukea/lasten-ja-nuorten-puhelin/

-------

Kaupungin ohjeistus

Tartuntatautilain 58 §n mukaiset päätökset Lapin maakunnan alueelle

Lapin aluehallintoviraston tiedote

 • (Tiedote 27.03.2020) Lapin alueellinen yhteinen varautuminen tiivistyy entisestään
 • (Tiedote 08.04.2020) Rajoitusmääräysten ja suositusten noudattaminen koronaviruksen torjunnassa ehdottoman tärkeää
 • (Tiedote 06.05.2020) Lapissa varaudutaan koronarajoitusten purkamiseen
 • (Tiedote 12.05.2020) Päiväkotien ja oppilaitosten tilat varhaiskasvatuksen sekä esi- ja perusopetuksen käyttöön 14.5.2020 alkaen

-------

Lisää tietoa