Tietoa koronaviruksesta

27.3.2020 klo 10

Lapponian koronapuhelininfo puh. 040 579 9243 ma - su klo 8-16

Ajankohtaista:

Hyvinvointikeskus Lapponian yhteyteen on avattu 26.3 erillinen hengitystieinfektio- ja flunssavastaanotto. Yksikkö on auki klo 8-16. Se on tarkoitettu hengitystieinfektion oireista kärsiville asiakkaille. SOITA AINA ennen tuloasi koronapuhelimeen. Parkkipaikalta on opastus.

Hammashoitola Lapponia ajaa hallitusti kiireetöntä vastaanottotoimintaa alas 30.3. alkaen. Kiirevastaanotto toimii normaalisti.

Kemijärvellä ei ole yhtään tiedossa olevaa koronavirustartuntatapausta 27.3.2020.

------

TOIMINTAOHJE KARANTEENIA VASTAAVIIN OLOSUHTEISIIN
koronavirusinfektion Covid19 riskiryhmille ja yli 70-vuotiaille. Koronavirustoimintaohje riskiryhmä ja yli 70-vuotiaat 26.3.2020.pdf

------

TURHAN LIIKKUMISEN VÄLTTÄMINEN JA KOTONA PYSYMINEN ON TÄRKEIN JOKAISTA KANSALAISTA KOSKEVA TARTUNTARISKIÄ RAJOITTAVA TOIMENPIDE.

Noudata hyvää käsihygieniaa!

Yski tai aivasta oikein!

 

Riskiryhmiin kuuluvat ja yli 70-vuotiaat, jotka tarvitsevat esim. kuljetusapua tai apua ruokahuoltoon, voivat ottaa yhteyttä sosiaalipalvelujen palveluneuvontaan puh. 040 188 3527 ma - pe klo 8-16.

Muuna aikana yhteydenotto sosiaalipäivystykseen puh. 040 726 6965

 

Koronatilanteeseen varautumista vahvistetaan vapaaehtoistyön koordinoinnilla yli 70-vuotiaiden välttämättömien arjen toimintojen turvaamiseen sekä lasten ja nuorten vapaa-ajantoimintoihin.

Vapaaehtoistyöstä kiinnostuneet yksityishenkilöt ja yhdistykset voivat ottaa yhteyttä Heidi Laukkaseen puh. 040 4842079.

 

Miten toimit, jos epäilet saaneesi koronavirustartunnan

 

Koronaviruksen aiheuttamat oireet muistuttavat alkuvaiheessa minkä tahansa hengitysteiden virusinfektion oireita. Oireita ovat kuume, yskä, hengenahdistus, lihaskivut, väsymys ja päänsärky.

 

Jos sinulla on vain lieviä oireita, voit sairastaa kotona.Lievissä tapauksissa koronavirustestiä ei tehdä. Valtaosa koronavirukseen sairastuneista toipuu 1- 2 viikon kotilevolla tarvitsematta lääkärin hoitoa.

Oireita voi tarvittaessa lievittää kipu- ja särkylääkkeillä.

 

Tarvitset terveydenhuollon ammattilaisen arviota, jos yleistilasi heikkenee, kuumeilu on selkeästi pitkittynyt ja sinulla on hengenahdistusta.

OTA AINA ENSIN YHTEYTTÄ PUHELIMITSE:

 Lapponian koronapuhelininfo puh. 040 579 9243 ma - su klo 8-16

 Lapponian päivystykseen ma - su klo 8 - 21 puh. 020 690 870

 Yöaikaan Lapin keskussairaalan päivystykseen ma - su klo 21 - 8 puh. 016 322 4800

Hätätapauksessa soita 112

 

Tietoa kaupungin palveluista koronavirusinfektion aikana

 

Terveydenhuollon kiireettömien vastaanottojen osalta ollaan asiakkaisiin tarvittaessa puhelinyhteydessä.

 Perhe- ja mielenterveysklinikan palvelut tarjotaan etävastaanottoina.

Yhteys puhelimitse ma-pe klo 9-15 0404811931 tai linkistä www.sosiaalikollega.fi/virtu.fi/kemijarvi/pene

Neuvolan toiminta jatkuu toistaiseksi normaalisti.

Laboratorioon pääsee vain ajanvarauksella.

Vuodeosastolla ja asumispalvelujen yksiköissä on vierailukielto.

Päivätoiminnat on keskeytetty.

Suun terveydenhuollon päivystystoiminta ja kiirevastaanotto toimii normaalisti puh. 040 547 9013.

Kiireettömän vastaanoton alasajon osalta potilaisiin ollaan yhteydessä puhelimitse.

 

Koronavirustartunnan ehkäisy

 

Tämänhetkisen tiedon perusteella yli 70-vuotiaat henkilöt ovat muita alttiimpia saamaan vakavan koronavirusinfektion.

Lisäksi vakavan koronavirusinfektion vaaraa voivat erityisesti iäkkäillä lisätä sairaudet, jotka merkittävästi huonontavat keuhkojen tai sydämen toimintaa tai elimistön vastustuskykyä, esimerkiksi:

  • Vaikea-asteinen sydänsairaus
  • Huonossa hoitotasapainossa oleva keuhkosairaus
  • Diabetes, johon liittyy elinvaurioita
  • Krooninen maksan tai munuaisen vajaatoiminta
  • Vastustuskykyä heikentävä tauti kuten aktiivisessa solunsalpaajahoidossa oleva leukemia tai lymfooma (ei ylläpitohoito)
  • Vastustuskykyä voimakkaasti heikentävä lääkitys (esimerkiksi suuriannoksinen kortisonihoito)

 

Hoitava lääkäri arvioi tarvittaessa, onko henkilön perussairaus niin vaikea, että hänellä on riski saada vakava koronavirusinfektio. Lääkäri ottaa myös kantaa siihen, pitäisikö lääkitystä muuttaa.

 

Yli 70-vuotiaiden ja muiden riskiryhmässä olevien luona ei pidä tarpeettomasti vierailla.

Mikäli vierailu on välttämätöntä, kättelystä, halaamisesta ja muista lähikontakteista pitää luopua, ellei se ole hoidon ja huolenpidon turvaamiseksi täysin välttämätöntä esimerkiksi hoitohenkilökunnalle.

Vierailulla pitää käyttää esimerkiksi huivia tai suojata muutoin hengitystiensä.

 

Mitä karanteeni tai eristys tarkoittaa?

Karanteeni on tartuntatautilain mukainen toimenpide, jolla voidaan hillitä tartuntatautien leviämistä. Karanteenilla tarkoitetaan terveen henkilön liikkumisvapauden rajoittamista, sillä osa infektiosairauksista voi tarttua jo ennen varsinaisten oireiden puhkeamista. Karanteenilla estetään mahdollisen tartunnan leviäminen muihin henkilöihin.

Karanteeniin asettaminen ei automaattisesti tarkoita, että olisit saanut tartunnan. Kyseessä on varotoimenpide, jolla rajoitetaan kulkemista, kunnes tiedetään, onko virukselle altistuminen aiheuttanut tartunnan. Perheessäsi voi siten olla tilanne, jossa vain yksi jäsen on karanteenissa. Muu perhe voi tuolloin toimia normaalisti.

Eristys tarkoittaa jo tartunnan saaneen potilaan eristämistä terveistä ihmisistä. Eristys voidaan toteuttaa sairaalassa tai kotona.

Tartuntatautilain (1227/2016) mukaan karanteeniin tai eristykseen asukkaita voi määrätä kunnan tai sairaanhoitopiirin tartuntataudeista vastaava lääkäri. Virallinen päätös karanteenista tai eristyksestä annetaan sinulle kirjallisena tai se toimitetaan postissa.

Ohjeita karanteenin tai eristyksen ajalle

 

On tärkeää noudattaa karanteeniin tai eristykseen joutuessaan siihen liittyviä ohjeita, eikä altistaa ylimääräisiä ihmisiä mahdolliselle tartunnalle.

Mitä eristyksen ja karanteenin aikana saa tehdä ja mitä ei?

Karanteeniin tai eristykseen määrätyn henkilön pitää pysytellä kotioloissa. Kotiin ei saa kutsua vieraita eikä lähteä itse kyläilemään tuttavien luokse.

Huomaa, että perheessäsi voi olla myös jäseniä, jotka eivät ole karanteenissa tai eristyksessä. He voivat toimia normaalisti eikä seuraava ohjeistus koske heitä.

  • Ulkoilla saa, kunhan ei ole lähikontaktissa toisten ihmisten kanssa. Ohje on pitää ulkoilmassakin noin 2 metrin välimatka muihin ihmisiin.
  • Sisätiloihin, kuten kauppaan, apteekkiin, terveysasemalle, työpaikalle, päiväkotiin, kouluun, kirjastoon, ravintolaan tai yleisötapahtumiin, ei karanteenin eikä eristyksen aikana saa mennä.
  • Muista hyvä käsihygieniä! Älä koske paljain käsin kotisi ulkopuolella kaiteisiin tai ovenkahvoihin. Jos viet roskia roskiin tai kirjettä postilaatikkoon, käytä käsineitä koskiessasi luukkuihin tai kahvoihin.
  • Yski oikein, eli suojaa yskiessäsi suu puhtaalla nenäliinalla tai yski hihasi yläosaan. Älä yski sellaisia pintoja päin, joita muut ihmiset voivat koskettaa. Koronavirus tarttuu pisaratartuntana ja elää pinnoilla tutkimusten mukaan jopa useamman päivän.

Ruoka- tai apteekkiostosten tekemisessä kannattaa pyytää apua esimerkiksi sukulaisilta tai naapureilta. Voit sopia heidän kanssaan ostosten jättämisestä asunnon ulkopuolelle. Palvelua tarjoavat myös kauppiaat ja yritykset.

koronataulukko.jpg

 

-------

Kaupungin ohjeistus

Tartuntatautilain 58 §n mukaiset päätökset Lapin maakunnan alueelle

-------

Lisää tietoa