Tietoa koronaviruksesta

17.6.2020 klo 8

Lapponian koronapuhelininfo puh. 040 579 9243 ma - su klo 8-16

 

TULE KORONATESTIIN Hyvinvointikeskus Lapponiaan, jos sinulla on lievää kuumeilua, yskää, nuhaa, lihassärkyä, ripulia tai maku- ja hajuaistin heikentymistä, voivat nyt hakeutua testeihin Hyvinvointikeskus Lapponiaan.

Ennen saapumista testiin ota yhteyttä koronapuhelimeen puh. 040 5799243 ma-su klo 08-16 tai päivystykseen muuna aikana puh. 020 690870.

Kiireettömät lääkäri- ja hoitajavastaanotot toimivat normaalisti.

Hammashoitola Lapponia toimii normaalisti. 

Neuvola toimii normaalisti.

Hyvinvointikeskus Lapponian tiloissa asioivien on käytettävä kirurgista suu-nenäsuojainta. Henkilökunta opastaa asiakasta tai potilasta ovella käsidesinfektion ja suu-nenäsuojaimen käyttöön. Asiatonta oleskelua tiloissa on vältettävä ja saattaja saa tulla vain aivan välttämättömässä tapauksessa terveydenhuollon tiloihin.

Lapsen kanssa vain toinen huoltajista saa tulla esim. neuvolaan tai hammashoitolaan. Jos sinulla on hengitystieoireita, ota yhteyttä ensin puhelimitse hoitoyksikköön.

Muista hyvä käsihygienia ja pidä riittävä turvaväli !

Älä tule vastaanotolle flunssaisena !

 

Päivätoiminnat käynnistyvät kesäkuun alussa lukuun ottamatta ikäihmisten päivätoimintaa.

Ikäihmiset ja riskiryhmään kuuluvat voivat saada ruoka-apupalvelua kauppojen oman kuljetuspalvelun sekä yksityisten palveluntarjoajien kautta.

Yksityisiltä palveluntarjoajilta voi saada lisäksi muuta monipuolista kotiapua arjessa selviytymiseen.

 

S-Market Uitto                          p. 050 3116988 tai sähköposti s-market.uitto@sok.fi

K-Kauppapaikka                       p. 045 6336724 tai sähköposti tilaukset.kauppapaikka@k-supermarket.fi 

Kotihoito Ulpukka                    p. 050 5432582 tai sähköposti karoliina.grootila@kotihoitoulpukka.fi

Osuuskunta Uurto                   p. 040 1409212 tai 040 7188588

Kotipalvelu HopiaHelmi          p. 040 0452572 tai sähköposti koti@hopiahelmi.fi 

 

MUUTOS HOITOTARVIKKEIDEN JAKELUUN:

Hoitotarvikejakeluun kuuluvat välineet ja tarvikkeet haetaan toistaiseksi Sortteerista.

Kun tarvitset hoitovälineitä tai -tarvikkeita, jätä viesti hoitajan puhelinvastaajaan ja kerro, mitä tuotteita tarvitset.
- diabetestarvikkeet, puh 04004814079
- muut hoitotarvikkeet, puh 0407716577

Tavarat toimitetaan Sortteeriin, josta ne voi hakea.

Koulujen toiminta käynnistyy 14.5. alkaen

Lasten terveys ja kouluunmeno koronapandemian aikana
Lapinsairaanhoitopiirin julkaisu 30.4.2020

 

Asumisyksikköön siirtyvät uudet asukkaat ja asukkaat, jotka ovat olleet vuodeosastolla hoidossa, pidetään karanteeninomaisissa olosuhteissa 14 vuorokautta saapumisesta.

 

Perhepalveluiden palveluohjaus tarjoaa ohjausta ja neuvontaa lapsiperheille mikäli arjen sujumisessa on haasteita. Palveluohjauspuhelin 040 1883527 päivystää arkisin klo 9-15.

Tiedote kotihoidon asiakkaille ja omaisille 22.4.2020.pdf

Toimintaohje omaishoitajille 22.4.2020.pdf

 

Koronatilanteeseen varautumista vahvistetaan vapaaehtoistyön koordinoinnilla yli 70-vuotiaiden välttämättömien arjen toimintojen turvaamiseen sekä lasten ja nuorten vapaa-ajantoimintoihin.

Vapaaehtoistyöstä kiinnostuneet yksityishenkilöt ja yhdistykset voivat ottaa yhteyttä Heidi Laukkaseen puh. 040 4842079

"TOIMINTAOHJE KARANTEENIA VASTAAVIIN OLOSUHTEISIIN"- tiedote yli 70 vuotiaille 
Koronavirustoimintaohje riskiryhmä ja yli 70-vuotiaat 16.4.2020.pdf

 

 korona-ohjeet-16-9.png

 

Miten toimit, jos epäilet saaneesi koronavirustartunnan

 

THL_oireet.jpg

Jos sinulla on vain lieviä oireita, voit sairastaa kotona. Valtaosa koronavirukseen sairastuneista toipuu 1- 2 viikon kotilevolla tarvitsematta lääkärin hoitoa.

Oireita voi tarvittaessa lievittää kipu- ja särkylääkkeillä.

Voit hakeutua lievissäkin oireissa koronatesteihin Hyvinvointikeskus Lapponiaan. Ennen saapumista ota yhteyttä näytteenotto-ohjeiden saamiseksi  koronapuhelimeen puh. 040 5799243 ma-su klo 08-16 tai päivystykseen muuna aikana puh. 020 690870.

Tarvitset terveydenhuollon ammattilaisen arviota, jos yleistilasi heikkenee, kuumeilu on selkeästi pitkittynyt ja sinulla on hengenahdistusta.

OTA AINA ENSIN YHTEYTTÄ PUHELIMITSE:

Lapponian koronapuhelininfo puh. 040 579 9243 ma - su klo 8-16

Lapponian päivystykseen ma - su klo 8 - 21 puh. 020 690 870

Yöaikaan Lapin keskussairaalan päivystykseen ma - su klo 21 - 8 puh. 016 322 4800

Hätätapauksessa soita 112

 

Tietoa kaupungin palveluista koronavirusinfektion aikana

 

Perhe- ja mielenterveysklinikan palvelut tarjotaan etävastaanottoina.

Yhteys puhelimitse ma-pe klo 9-15 0404811931 tai linkistä www.sosiaalikollega.fi/virtu.fi/kemijarvi/pene

Laboratorioon pääsee vain ajanvarauksella.

Vuodeosastolla ja asumispalvelujen yksiköissä on vierailukielto.

 

Koronavirustartunnan ehkäisy 

Tämänhetkisen tiedon perusteella yli 70-vuotiaat henkilöt ovat muita alttiimpia saamaan vakavan koronavirusinfektion.

Lisäksi vakavan koronavirusinfektion vaaraa voivat erityisesti iäkkäillä lisätä sairaudet, jotka merkittävästi huonontavat keuhkojen tai sydämen toimintaa tai elimistön vastustuskykyä, esimerkiksi:

 • Vaikea-asteinen sydänsairaus
 • Huonossa hoitotasapainossa oleva keuhkosairaus
 • Diabetes, johon liittyy elinvaurioita
 • Krooninen maksan tai munuaisen vajaatoiminta
 • Vastustuskykyä heikentävä tauti kuten aktiivisessa solunsalpaajahoidossa oleva leukemia tai lymfooma (ei ylläpitohoito)
 • Vastustuskykyä voimakkaasti heikentävä lääkitys (esimerkiksi suuriannoksinen kortisonihoito)

Hoitava lääkäri arvioi tarvittaessa, onko henkilön perussairaus niin vaikea, että hänellä on riski saada vakava koronavirusinfektio. Lääkäri ottaa myös kantaa siihen, pitäisikö lääkitystä muuttaa.

Yli 70-vuotiaiden ja muiden riskiryhmässä olevien luona ei pidä tarpeettomasti vierailla.

Mikäli vierailu on välttämätöntä, kättelystä, halaamisesta ja muista lähikontakteista pitää luopua, ellei se ole hoidon ja huolenpidon turvaamiseksi täysin välttämätöntä esimerkiksi hoitohenkilökunnalle.

Vierailulla pitää käyttää esimerkiksi huivia tai suojata muutoin hengitystiensä.

 

Mitä karanteeni tai eristys tarkoittaa?

Karanteeni on tartuntatautilain mukainen toimenpide, jolla voidaan hillitä tartuntatautien leviämistä. Karanteenilla tarkoitetaan terveen henkilön liikkumisvapauden rajoittamista, sillä osa infektiosairauksista voi tarttua jo ennen varsinaisten oireiden puhkeamista. Karanteenilla estetään mahdollisen tartunnan leviäminen muihin henkilöihin.

Karanteeniin asettaminen ei automaattisesti tarkoita, että olisit saanut tartunnan. Kyseessä on varotoimenpide, jolla rajoitetaan kulkemista, kunnes tiedetään, onko virukselle altistuminen aiheuttanut tartunnan. Perheessäsi voi siten olla tilanne, jossa vain yksi jäsen on karanteenissa. Muu perhe voi tuolloin toimia normaalisti.

Eristys tarkoittaa jo tartunnan saaneen potilaan eristämistä terveistä ihmisistä. Eristys voidaan toteuttaa sairaalassa tai kotona.

Tartuntatautilain (1227/2016) mukaan karanteeniin tai eristykseen asukkaita voi määrätä kunnan tai sairaanhoitopiirin tartuntataudeista vastaava lääkäri. Virallinen päätös karanteenista tai eristyksestä annetaan sinulle kirjallisena tai se toimitetaan postissa.

Ohjeita karanteenin tai eristyksen ajalle

 

On tärkeää noudattaa karanteeniin tai eristykseen joutuessaan siihen liittyviä ohjeita, eikä altistaa ylimääräisiä ihmisiä mahdolliselle tartunnalle.

Mitä eristyksen ja karanteenin aikana saa tehdä ja mitä ei?

Karanteeniin tai eristykseen määrätyn henkilön pitää pysytellä kotioloissa. Kotiin ei saa kutsua vieraita eikä lähteä itse kyläilemään tuttavien luokse.

Huomaa, että perheessäsi voi olla myös jäseniä, jotka eivät ole karanteenissa tai eristyksessä. He voivat toimia normaalisti eikä seuraava ohjeistus koske heitä.

 • Ulkoilla saa, kunhan ei ole lähikontaktissa toisten ihmisten kanssa. Ohje on pitää ulkoilmassakin noin 2 metrin välimatka muihin ihmisiin.
 • Sisätiloihin, kuten kauppaan, apteekkiin, terveysasemalle, työpaikalle, päiväkotiin, kouluun, kirjastoon, ravintolaan tai yleisötapahtumiin, ei karanteenin eikä eristyksen aikana saa mennä.
 • Muista hyvä käsihygieniä! Älä koske paljain käsin kotisi ulkopuolella kaiteisiin tai ovenkahvoihin. Jos viet roskia roskiin tai kirjettä postilaatikkoon, käytä käsineitä koskiessasi luukkuihin tai kahvoihin.
 • Yski oikein, eli suojaa yskiessäsi suu puhtaalla nenäliinalla tai yski hihasi yläosaan. Älä yski sellaisia pintoja päin, joita muut ihmiset voivat koskettaa. Koronavirus tarttuu pisaratartuntana ja elää pinnoilla tutkimusten mukaan jopa useamman päivän.

Ruoka- tai apteekkiostosten tekemisessä kannattaa pyytää apua esimerkiksi sukulaisilta tai naapureilta. Voit sopia heidän kanssaan ostosten jättämisestä asunnon ulkopuolelle. Palvelua tarjoavat myös kauppiaat ja yritykset.

koronataulukko.jpg

 

Valtakunnalliset numerot ja sovellukset tarjovat tietoa ja tukea koronahuoliin

Valtakunnalliset neuvonta- ja tukinumerot sekä sovellukset tarjoavat valtakunnallisesti erilaisia apumuotoja koronapandemian aihettuamassa poikkeustilanteessa. Alle on koottuna valtakunnallisia yhteystietoja:

Valtioneuvoston neuvonta ja chat

Valtakunnallinen maksuton koronavirus -puhelinneuvonta: p. 0295 535 535. Puhelinneuvonta palvelee arkipäivisin klo 8–21 ja lauantaisin klo 9–15. Palvelua saa ensisijaisesti suomeksi ja mahdollisuuksien mukaan myös ruotsiksi ja englanniksi.

Chat -palvelu toimii osoitteessa: https://valtioneuvosto.fi/tietoa-koronaviruksesta/puhelinpalvelu-ja-chat silloin, kun asiakaspalveluja ovat paikalla vastaamassa kysymyksiin.

Kysymyksiä voi lähettää myös tekstiviestitse numeroon 050 902 0163. Tekstiviestipalvelu on tarkoitettu henkilöille, jotka eivät esimerkiksi kuulovamman tai muun syyn vuoksi voi puhua puhelimessa.

Palvelu perustuu Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen verkkosivujen sisältöön. Neuvonta on tarkoitettu ensisijaisesti henkilöille, jotka eivät voi hakea tietoa internetistä. Palvelussa ei saa neuvontaa lakiasioissa tai terveyteen liittyvissä asioissa kuten akuuteissa oireissa.

THL:n koronatietoa viittomakielellä, ruotsiksi ja englanniksi

Terveyden- ja hyvinvoinnin laitos (THL) tarjoaa videon avulla koronatietoutta viittomakielellä. Suora linkki videoon: https://youtu.be/D8V6nNiR3pk

THL:n sivuilla on kootusti tietoa koronasta myös ruotsiksi https://thl.fi/sv/web/thlfi-sv  ja englanniksi https://thl.fi/en/web/thlfi-en.

Psykososiaalisen tuen numeroita

MIELI Suomen Mielenterveys ry:n valtakunnallinen kriisipuhelin päivystää 24/7, p. 09 2525 0111 (suomeksi).

Kristelefon, ruotsinkielinen kriisipuhelin, päivystää ma, ke klo 16.00-20.00 sekä ti, to, pe klo 9.00-13.00, p. 09 2525 0112.

Arabiankielinen ja englanninkielinen kriisipuhelin päivystää ma, ti klo 11.00-15.00, ke klo 13.00-16.00 ja 17.00-21.00 sekä to 10.00-15.00, p. 09 2525 0113.

Mielenterveystalo.fi -sivustolta löytyy tietoa koronavirukseen liittyvän huolen ja epävarmuuden sietämiseksi: www.mielensterveystalo.fi

Punaisen Ristin valtakunnallinen puhelin

Punaisen Ristin valtakunnallinen puhelin (aukeaa keskiviikkona 1.4) avoinna ma-pe klo 9-21 numerossa 0800 100 200. Numero on soittajille maksuton ja vastaajina toimivat Punaisen Ristin koulutetut vapaaehtoiset.

Nuorille suunnattua tukea

Keskusteluapua ja muita tukikanavia nuorille, esim. Sekasin -chat, löytyy koottuna Mieli.fi -sivustolle.
Mannerheimin lastensuojeluliiton (MLL) Lasten ja nuorten puhelin ja chat löytyvät osoiitteesta: https://www.nuortennetti.fi/apua-ja-tukea/lasten-ja-nuorten-puhelin/

-------

Kaupungin ohjeistus

Tartuntatautilain 58 §n mukaiset päätökset Lapin maakunnan alueelle

Lapin aluehallintoviraston tiedote

 • (Tiedote 27.03.2020) Lapin alueellinen yhteinen varautuminen tiivistyy entisestään
 • (Tiedote 08.04.2020) Rajoitusmääräysten ja suositusten noudattaminen koronaviruksen torjunnassa ehdottoman tärkeää
 • (Tiedote 06.05.2020) Lapissa varaudutaan koronarajoitusten purkamiseen
 • (Tiedote 12.05.2020) Päiväkotien ja oppilaitosten tilat varhaiskasvatuksen sekä esi- ja perusopetuksen käyttöön 14.5.2020 alkaen

-------

Lisää tietoa