Tietoa koronaviruksesta

7.6.2021 klo 13

AJANKOHTAISTA KORONATILANTEESTA

  

Koronatilanne on Kemijärvellä rauhallinen.

Lappi on koronavirusepidemiassa perusvaiheessa.

 

Yleisohjeet

 

Älä lähde sairaana julkisiin paikkoihin. Jos sinulla on lieviä koronavirukseen viittaavia oireita, hakeudu koronatestiin (yskä, kurkkukipu, nuha, kuume, haju- makuaistin muutokset, ripuli). Käytä kasvomaskia siirtyessäsi testiin ja pysy kotona testituloksen saakka. Mahdollisen positiivisen tuloksen saatuasi sinulle annetaan hoitoa ja liikkumista koskevat ohjeet.

Huolehdi edelleen vähintään 2 metrin turvaväleistä, käsi- ja yskimishygieniasta.

Kasvomaskin käyttöä suositellaan kaikille yli 12 vuotiaille julkisissa sisätiloissa, joissa turvaväliä ei voida pitää, kuten joukkoliikenne, kaupat, ravintolat, yleisötapahtumat/-tilaisuudet jne.  Lisäksi riskiryhmään kuuluville ja heitä tapaaville suositellaan kasvomaskin käyttöä aina kun ei voida pitää turvaväliä.

Suositus kasvomaskien käytöstä kansalaisille (THL)

Kaikkien toimijoiden on otettava nämä suositukset huomioon ja mahdollistettava niiden toteuttaminen mahdollisimman joustavasti.

Lataa puhelimeesi Koronavilkku. Jos Koronavilkku hälyttää mahdollisesta altistumisesta, toimi Koronavilkun antamien ohjeiden mukaan.

Koronavilkku.fi

Kokoontumiset

 

Yksityis- ja yleisötilaisuuksissa on edelleen huomioitava maskisuositukset, hygieniaohjeet ja turvavälit. 

Yksityis- ja yleisötilaisuuksissa, joihin kokoontuu henkilöitä epidemian eri vaiheissa olevilta alueilta, on erityisesti syytä kiinnittää huomiota myös terveysturvallisuuteen ja siihen, ettei tilaisuuteen osallistuta vähänkään oireisena. Koronatestiin tulee hakeutua herkästi.

 

Matkustaminen ja harrastukset

 

Muuta kuin välttämätöntä matkustusta ulkomaille tulee edelleen välttää. 

Yli 16-vuotiaiden sisätiloissa tapahtuva ryhmäharrastustoiminta voi jatkua huomioiden terveysturvallisuusohjeet ja voimassa olevat aluehallintoviraston päätökset. Myös peruskouluikäiset voivat jatkaa harrastamista korona-ajan turvallisuusohjeita noudattaen. 

Lasten harrastustoiminnan ohjaajien on hyvä käyttää maskia. Harjoituksia seuraavien vanhempien on pidettävä turvavälit.

Nuorisotiloissa oleskeleville nuorille suositellaan vahvasti maskien käyttöä, käsihygieniaa ja turvavälejä.

 

 ----------------------------------------------------------

 

Koronatestiin pitää hakeutua vähäisissäkin oireissa.

 

Varaa tästä aika koronatestiin:

kemijarvi.eaika.fi/covid-19

 

Koronapuhelinnumero on 040 579 9243 joka päivä klo 10 – 14.

Mikäli sähköisessä ajanvarauskalenterissa ei ole vapaita aikoja, voitte soittaa koronapuhelinnumeroon.

Myös ulkopaikkakuntalaisia kehotetaan hakeutumaan Lapponiaan koronatestiin vähäisilläkin oireilla.

 

----------------------------------------------------------

 

Vierailut sairaalassa ja sosiaali- ja terveydenhuollon yksiköissä

Mikäli vierailijalla on vähäisiäkään infektio-oireita, vierailu ei ole sallittu. Vierailuja voidaan toteuttaa turvallisesti, kun vierailija ja potilas/asiakas käyttävät kirurgista suu-nenäsuojaa, huolehtivat käsidesinfektiosta ja pitävät turvaväliä.
Vierailijoita yhdelle potilaalle/asiakkaalle saa kerralla olla kaksi henkilöä. Vierailu tapahtuu omassa huoneessa / erillisessä tilassa, jossa ei ole muita potilaita/asiakkaita tai mahdollisuuksien mukaan ulkotiloissa.  Vältellään muiden potilaiden/asiakkaiden kanssakäymistä. Henkilökunta ohjeistaa vierailijoita ohjeiden toteuttamisesta.

----------------------------------------------------------

  

Ajankohtaista tietoa Lapin sairaanhoitopiirien ja Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin yhteisellä sivustolla: www.koronaturvallinenlappi.fi

 

Toimi näin, mikäli sinulla on hengitystieoireita:

Hakeudu testiin, mikäli sinulla on lieviäkin oireita. Koronavirustartuntaa voi epäillä, jos sinulla on kuumeilua, yskää, nuhaa, kurkkukipua, lihassärkyä, ripulia tai maku- ja hajuaistin heikentymistä.

Soita

 • Hyvinvointikeskus Lapponian infektiovastaanotolle puh. 040 579 9243 ma-su klo 10-14 tai
 • Hyvinvointikeskus Lapponian päivystykseen puh. 020 690 870 klo 16-08 tai
 • Lapin keskussairaalaan päivystykseen puh. 016 322 4800 yöaikaan klo 21-08.

Koronanäytteen tuloksen löydät Omakannasta.  Mikäli et käytä Omakantaa, tiedustele tulosta koronapuhelimesta. Jos testitulos on positiivinen, sinulle soitetaan aina ja annetaan lisäohjeet.

 

Toimi näin, kun saavut testiin koronavastaanotolle:

 • Mikäli on sinulla kurkkukipua, ole ravinnotta 2 tuntia ennen näytteenottoa
 • Saavu paikalle sinulle varattuna aikana. Koronatestiin tullessasi käytä kasvomaskia, mikäli matkustat julkisella kulkuvälineellä.
 • Hyvinvointikeskus Lapponian parkkipaikalta tullessasi, näytteenottopiste sijaitsee oikealla ja oven päällä on kyltti HENGITYSTIEINFEKTIO- JA FLUNSSAVASTAANOTTO.
 • Soita ovikelloa ja jää odottamaan, kunnes hoitaja tulee avaamaan oven. Voit joutua odottamaan hetken, mikäli edellinen asiakas on vielä paikalla. ÄLÄ MENE ODOTTAMAAN HYVINVOINTIKESKUKSEN AULAAN.
 • Näytteenoton jälkeen saat hoitajalta ohjeet, miten toimia testituloksen valmistumiseen saakka.

Jos sinulla on vain lieviä oireita, voit sairastaa kotona. Valtaosa koronavirukseen sairastuneista toipuu 1- 2 viikon kotilevolla tarvitsematta lääkärin hoitoa.

Oireita voi tarvittaessa lievittää kipu- ja särkylääkkeillä.

Tarvitset terveydenhuollon ammattilaisen arviota, jos yleistilasi heikkenee, kuumeilu on selkeästi pitkittynyt ja sinulla on hengenahdistusta.

 

Kemijärven kaupunki jakaa vähävaraisille kasvomaskeja. Kasvomaskeja voi hakea maksutta palvelupiste Sortteerista (os. Vapaudenkatu 8). Sortteeri on avoinna ma, ke ja to klo 9.00-15.30, ti klo 9.00-16.30 ja pe klo 9.00-15.00.

 

 

Älä tule vastaanotolle flunssaisena !

Hyvinvointikeskus Lapponian tiloissa asioivien on käytettävä kirurgista suu-nenäsuojainta. Asiatonta oleskelua tiloissa on vältettävä ja saattaja saa tulla vain aivan välttämättömässä tapauksessa terveydenhuollon tiloihin.

Lapsen kanssa vain toinen huoltajista saa tulla esim. neuvolaan tai hammashoitolaan. Jos sinulla on hengitystieoireita, ota yhteyttä ensin puhelimitse hoitoyksikköön.

  

 

 korona-ohjeet-16-9.png

  

THL_oireet.jpg

   

Mitä karanteeni tai eristys tarkoittaa?

Karanteeni on tartuntatautilain mukainen toimenpide, jolla voidaan hillitä tartuntatautien leviämistä. Karanteenilla tarkoitetaan terveen henkilön liikkumisvapauden rajoittamista, sillä osa infektiosairauksista voi tarttua jo ennen varsinaisten oireiden puhkeamista. Karanteenilla estetään mahdollisen tartunnan leviäminen muihin henkilöihin.

Karanteeniin asettaminen ei automaattisesti tarkoita, että olisit saanut tartunnan. Kyseessä on varotoimenpide, jolla rajoitetaan kulkemista, kunnes tiedetään, onko virukselle altistuminen aiheuttanut tartunnan. Perheessäsi voi siten olla tilanne, jossa vain yksi jäsen on karanteenissa. Muu perhe voi tuolloin toimia normaalisti.

Eristys tarkoittaa jo tartunnan saaneen potilaan eristämistä terveistä ihmisistä. Eristys voidaan toteuttaa sairaalassa tai kotona.

Tartuntatautilain (1227/2016) mukaan karanteeniin tai eristykseen asukkaita voi määrätä kunnan tai sairaanhoitopiirin tartuntataudeista vastaava lääkäri. Virallinen päätös karanteenista tai eristyksestä annetaan sinulle kirjallisena tai se toimitetaan postissa.

On tärkeää noudattaa karanteeniin tai eristykseen joutuessaan siihen liittyviä ohjeita, eikä altistaa ylimääräisiä ihmisiä mahdolliselle tartunnalle.

Ohje COVID-19 altistuksen vuoksi karanteeniin määrätylle

Koronavirus (COVID-19) on luokiteltu yleisvaaralliseksi tartuntataudiksi. Tartuntatautilain (1227/2016) mukaan kunnan tai sairaanhoitopiirin virkasuhteinen tartuntataudeista vastaava lääkäri voi määrätä karanteeniin yleisvaaralliseen tai yleisvaaralliseksi perustellusti epäiltyyn tartuntatautiin sairastuneen tai sairastuneeksi perustellusti epäillyn henkilön. Kotikaranteenilla tarkoitetaan kotona olemista ja sillä pyritään estämään jatkotartuntoja.

Karanteeniin määrätyn altistuneen täytyy:

 • pysyä kotona
 • välttää sosiaalisia kontakteja (samassa asunnossa olevien perheenjäsenten kanssa saa olla tekemisissä)
 • pysytellä sisätiloissa. Kuitenkin omalla pihalla saa liikkua, mikäli pihalla ei liiku muita ihmisiä (esim. omakotitalo). Pakottavissa tilanteissa voi ulkoilla (esim. koiran ulkoilutus), mutta muista ihmisistä täytyy pysytellä yli 2metrin etäisyydellä
 • olla jatkuvasti tavoitettavissa
 • ottaa yhteyttä koronapuhelimeen puh. 040 579 9243 ma-su klo 08-16 tai päivystykseen muuna aikana puh. 020 690 870, jos hänelle tulee oireita (nuha, yskä, kurkkukipu, kuume, maku- tai hajuaistin muutoksia, vatsaki-pua/ripulia). Silloin altistunut testataan COVID-19 varalta. 
 • et saa käydä ruokakaupassa. Omaiset, jotka eivät ole karanteenissa voivat käydä kaupassa.
 • altistuneen perheenjäsenet eivät ole karanteenissa vaan he voivat elää normaalia elämää. Tilanne muuttuu, jos altistunut sairastuu.
 • oireettomien henkilöiden testaaminen ei anna luotettavia tuloksia tartunnasta.

Karanteeniaika määritetään potilaskohtaisesti.

Altistuneen karanteeniaika on 14 vuorokautta viimeisestä altistumisesta.

Perhealtistuksessa karanteenin pituus on 14 vuorokautta positiivisen tapauksen oireiden alusta.

Karanteeniin määrätty työssä käyvä henkilö on oikeutettu tartuntatautilain mukaiseen tartuntatautipäivärahaan, jota haetaan KELA:lta karanteenipäätöksellä, jonka on allekirjoittanut kunnan/sairaanhoitopiirin tartuntataudeista vastaava lääkäri. Alle 16-vuotiaan lapsen huoltajalla on oikeus tartuntapäivärahaan, jos lapsi on määrätty karanteeniin ja huoltaja ei siksi voi tehdä työtä.

Tietoa kaupungin palveluista koronavirusinfektion aikana

 

Aikuisten psykososiaaliset palvelut:

Päivystävä sairaanhoitaja on puhelimitse tavoitettavissa arkipäivisin klo 9-15 numerosta: 040 481 1931

Perhepalveluiden palveluohjaus tarjoaa ohjausta ja neuvontaa lapsiperheille mikäli arjen sujumisessa on haasteita. Palveluohjauspuhelin 040 188 3527 päivystää arkisin klo 9-11.

Laboratorioon pääsee vain ajanvarauksella.

Vuodeosastolla ja asumispalvelujen yksiköissä voidaan vierailuja rajoitetaa koronatilanteesta riippuen. Vierailuista tulee sopia etukäteen asianomaisen yksikön kanssa.

 

Muutos hoitotarvikkeiden jakeluun:

Hoitotarvikejakeluun kuuluvat välineet ja tarvikkeet haetaan toistaiseksi Sortteerista.

Kun tarvitset hoitovälineitä tai -tarvikkeita, jätä viesti hoitajan puhelinvastaajaan ja kerro, mitä tuotteita tarvitset. - diabetestarvikkeet, puh. 040 481 4079 - muut hoitotarvikkeet, puh. 040 771 6577

Tavarat toimitetaan Sortteeriin, josta ne voi hakea.

  

Tartuntatautilain 58 §n mukaiset päätökset Lapin maakunnan alueelle :

 

Lisää tietoa löytyy seuraavista linkeistä :