Oinas-Kalkiainen historiikki

Kylä ennen

 Oinaan koulu valmistumisvuotenaan 1914.

 

Jokivarren viljava maa, kalaisat vedet ja koskemattomat metsät houkuttelivat asukkaita Oinaalle jo vuosisatoja sitten. Kylälle muodostui useita tiloja, joilla alettiin harjoittamaan maanviljelystä, karjanhoitoa ja kalastusta. 1800-luvulla Oinas Matin tila oli koko Ylikylän suurimpia tiluksia.

Kun teitä ei vielä ollut, kesäaikaan kuljettiin kävellen ja veneillä. Talvisaikaan kuljettiin Kemijärvelle hevosilla ja hiihtäen. 1900-luvun alussa alkoi matkustajalaiva kulkea Kemijärveltä Pelkosenniemelle. Kun oma laituri saatiin, laiva pysähtyi myös Oinaalla. Kemijoen läntiselle puolelle valmistui maantie 1930-luvulla, Oinaalle 1957.

Koulu valmistui Oinaalle 1914 ja se on vanhin Kemijärvellä yhä pystyssä oleva koulurakennus.            

Kun maanviljelysseura perustettiin 1930-luvulla, saatiin hankittua yhteisiä koneita, jolloin helpottui esim. viljojen puinti. Käsikäyttöisillä myllynkivillä jauhettiin uutuusjauhot. Talven tullen käytiin Vuostimon myllyssä. Ennen sähkövaloa valaistiin pärevalkealla, myöhemmin käytettiin öljylamppuja.

Nuorisoseuran talo rakennettiin Oinaan isäntien toimesta 1925. Pidettiin iltamia, tansseja ja tupailtoja. Näyteltiin ja harrastettiin urheilua.

Oinas säästyi sodan tuhoilta ja sodan jälkeen kylään majoittui kotinsa menettäneitä evakoita. Maanviljelys alkoi vähitellen hiipua, nuoriso lähti kouluttautumaan etelämmäs ja väki väheni.

Perustuu Viljo Leinosen arkistotietoihin