Tohmon kyläyhdistys ry

Tohmo

Kemijoki ikivirta, Suomen suurin ja kaunein. Siinä se on virrannut Tohmon törmän alla hamasta jääkaudesta saakka. Se oli tie, metsäsaamelaistenvaltavirta. Sitä pitkin kulkivat tavarat, tieto ja sivistys. Ja sitä pitkin kulki ensimmäinen tohmolainen1600-luvulla. Tohmon törmälle oli hyvä asettua taloksi.

Isännät kaatoivat puita, rakensivat pytinkejä ja kyntivät kivistä kamaraa. Syksyisin mäellä lainehti keltaiset ohrapellot. Perunamaat vihersivät. Lehmät laidunsivat jokivarren rantaheinikoissa. Maitoa ja lihaa tuli naudoista ja poroista. Mikä oli elellessä.

Mutta aina ei päivä paista. Useamman kerran joutuivat asukkaat tempaisemaan kaikkein kalleimpansa mukaansa ja säntäämään karkuun. Ensiksi olivat vihovenäläiset ryöstö- ja kostoretkillään, sitten tulivat maailmasotien ankarat vuodet.

Kahdesti piti koota koko pesue muuttokuormaan ja lähteä evakkoreissuun. Nykyisin Tohmo on rauhallinen ja viihtyisä asuinpaikka aivan keskustaajaman kupeessa. Kaikki palvelut ovat tavoitettavissa muutaman minuutin autoilun jälkeen. Työpaikkoja tarjoavat kaupungin omistamat laitokset, useat kone- ja kuljetusalan yritykset sekä majoituspalvelu. Vapaita asuntoja on saatavissa entisen Rajavartioston alueelta.

Harrastusmahdollisuuksia löytyy joko kaupungin keskustasta tai lähiluonnosta. Kalastus-, metsästys-, marjastus-, veneily- ja retkeilymahdollisuudet ovat aivan kylän tuntumassa. Hyvin hoidettuja latuverkostoja on Peurakankaan lisäksi läheisissä tunturikeskuksissa.

Tohmon kylä sijaitsee n. 7 km Kemijärven keskustasta pohjoiseen 5- tien varrella. Kylään kuuluu ns. Karvakon alue lisäksi asutusalueen tienvarsi. Kylä sijoittuu Kemijoen ja Peltojärven väliin.

Asukkaita on n. 600 henkilöä. Karvakon alueella sijaitsee vanhainkoti (Hoivakoti Puistola), vuonna 2010 lakkautettu koulu sekä myös lakkautettu lastenkoti, joka on kaupungin muussa käytössä. Alueella on myös vanha rajavartioston kasarmi /-asuin alue, rajavartiosto perustettiin v.1944, toimi alueen johtopaikkana 1980 luvulle saakka, varusmiehiä koulutettu v.1958 saakka, nykyisin tiloissa toimii Kemijärven Lomamajoitus.

Kuvassa oleva Tohmon vanha koulu on Kemijärven vanhimpia kouluja ja nykyisin tila on yksityisessä käytössä.

 

 

  • Venesatama, tulentekopaikka ja uimaranta
  • Kemijärven Lomamajoitus
  • Puistolan palvelukeskus
  • Ampumarata
  • Heralammen yritystalo
  • Peurakankaan hiihtoladut

Tohmo 2.jpg

Tohmo 3.jpg