Tarinoita Kemijärveltä -kirjoituskilpailu

Kirjoituskilpailun tarinat voi lukea tästä.

 

KIRJOITUSKILPAILUN TULOKSET

Tarinoita Kemijärveltä -kirjoituskilpailu on päättynyt ja tuomaristo on käynyt kaikki kilpailuun lähetetyt kirjoitukset läpi. Kilpailuun on tullut 55 kirjoitusta, joista kolme oli nuorten sarjasta.

Tuomaristossa toimi puheenjohtajana kirjailija, kirjoittajaohjaaja Pirjo Maunu sekä muina jäseninä paikallishistorian asiantuntija, kirjailija Janne Kaisanlahti ja kirjallisuuskriitikko Juha Pikkarainen.

Kirjoituskilpailussa tuomaristo nosti kriteereiksi kaunokirjallisten ansioiden lisäksi kemijärveläisyyden ja sen 150-vuotisen historian. Jokainen tuomariston jäsen luki erikseen kaikki nimimerkillä varustetut tarinat huolella läpi, minkä jälkeen he pisteyttivät ne kukin tykönään. Loppusuoralle selvisi kahdeksan lähes samantasoista tarinaa. Loppupeleissä sijoituksen ratkaisi sujuvan kerronnan lisäksi tarinan draamallinen rakenne ja eheys.

Yli puolet lähes kuudestakymmenestä kirjoituksesta täytti tarinalliset kriteerit ja taso suorastaan yllätti tuomariston. Yhtään niin sanottua huonoa kirjoituista ei joukosta löytynyt. Useilla kirjoittajalla oli hienoja tarinoita, mutta rakenteelliset työkalut ja paikallisuus jäivät ohuiksi.

Kirjoituksista löytyi myös pieniä tiedollisia kömmähdyksiä. Tuomaristo pitikin tärkeänä, että vaikka kaunokirjallisesta tekstistä onkin erivapauksia, niin ainakin ajankuvalliset faktat täytyy tarkistaa.

Loppusuoralle päässeet tarinat olivat sen verran tasaväkisiä, että tuomaristo päätti palkita viisi kirjoitusta: yhden ensimmäisen sijan sekä kaksi kakkossijaa ja kaksi kolmossijaa. Lasten ja nuorten sarjaan osallistujia palkitaan kunniamaininnalla ja heidän kesken jaetaan kolmas palkinto eli 100 euroa kullekin.

Yleinen sarja

1. sija

Vaaran aika, Veli-Matti Oinas, 1500 euroa.
Sujuva ja mielenkiintoisia matkakuvia sisältävä tarina Kemijärven perustamisesta tähän päivään. Elämänmenoa kuvattu vaikuttavasti eri aikakausilta, sisältäen useita Kemijärven identiteetin kannalta tärkeitä huomioita. Minkin nylkeminen sitoo tarinan taitavaksi kokonaisuudeksi.

Jaetut 2. sijat

Särkimäen poikia, Matti Torvinen, 500 euroa.
Sujuvaa ja mielenkiintoista kerrontaa, eläviä nuoruusmuistoja kauppalan metsästysseuran toiminnan ympäriltä.

Lapsuuteni paikat, Ulla-Maija Salo, 500 euroa.
Elävä, runollinen ja ehyt tarina 60-luvun Kemijärveltä. Kerronta tempaa mukaansa, sisältäen myös faktaa. Hyviä kielikuvia ja arvokkaana teemana työnteon merkitykseen oppiminen.

Jaetut 3. sijat

Kemijärven tukkijätkä, Heini-Maria Kaakkurivaara, 250 euroa.
Rakenteeltaan ehyt ja koskettava tarina. Pala arvokasta lähihistoriaa, jossa uitto ja perhehistoria nivottu taitavasti yhteen. Väkeviä kielikuvia, esimerkiksi poika jää veteen ja sieltä nousee mies.

Pikajuna ja topparoikka törmäyskurssilla, Harri Torvinen, 250 euroa.
Kerronnaltaan erittäin sujuva ja jännittävä. Junamatka ja korttipeli kulkevat tarinassa ripirinnan yllättävään loppuun saakka.

Lasten ja nuorten sarja

Jaetut 3. sijat

Omaa rauhaa Kemijärvellä, Ellen Lignell, 100 euroa.

Kemppa-rap, Pietu Niskanen, 100 euroa.

Ajatuksia Kemijärvestä, Särkelän koulun oppilaat, 100 euroa.