Mykkäelokuva Anna-Liisa livemusiikilla säestettynä

Maaliskuu 12. klo 18:30
Sijainti: Kemijärven kulttuurikeskus

8.3. Naisten päivän ja 19.3. Minna Canthin päivän välissä:

 ”Anna-Liisa” on Teuvo Puron ohjaama, vuonna 1922 valmistunut suomalaisen mykkäelokuvakauden merkkiteos. Elokuva perustuu Minna Canthin samanimiseen näytelmään vuodelta 1895. Elokuvaa säestävät livenä lappilaiset muusikot Georgios Bandoek Apostolakis, Tatu Kantomaa ja Hannu Raudaskoski.

 Minna Canth kirjoitti näytelmän viimeisinä elinvuosinaan. Anna-Liisa käsittelee teemaltaan haastavaa aihetta; oman lapsen surmaa. Teos on vakava, yhteiskunnallisesti kantaaottava puheenvuoro naisen aseman puolesta patriarkaalisessa yhteisössä. Tarina sijoittuu Canthin tuotannolle tyypillisesti suomalaiseen maalaisympäristöön. 

Myöhemmin valmistunut filmi seuraa juoneltaan uskollisesti alkuperäistä näytelmäkirjoitusta. Melodramaattinen mykkäelokuva on Suomi-Filmi tuotantoyhtiön ensimmäinen pitkä näytelmäelokuva ja suomalaisen elokuvahistorian taiteellinen helmi. Elokuva oli aikanaan myös harvinainen kaupallinen menestys ja sitä myytiin ulkomaille aina Yhdysvaltoja myöten. Anna-Liisa luokiteltiin ensimmäisenä suomalaisena elokuvana lapsilta kielletyksi ja myös sensuroitiin Yhdysvalloissa, niinä aikoina Minna Canthin näytelmää ja ajatuksia naisten asemasta pidettiin liian rohkeina.

Elokuva on enemmän kuin kestänyt aikaa; näyttelijät eivät sorru lainkaan sen ajan elokuville tyypilliseen ylinäyttelemiseen ja ekspressionistiset jaksot Suomen luonnosta luovat ajattoman ilmapiirin jota mitkään erikoistehosteet eivät voi korvata. Tämä tunnelma heijastuu abstraktina elektronisessa musiikissa, kun taas harmonikka ja kontrabasso tukevan perustan ja yhteyden suomalaiseen perinteeseen.

Elokuvaa säestävistä muusikoista Georgios Bandoek Apostolakis tunnetaan paitsi etevänä blues-muusikkona, myös taitavana elektronisen musiikin tekijänä. Hän on säveltänyt musiikkia tanssi- ja teatteriesityksiin useammassa maassa ja lisäksi  on tehnyt useita livesäestyksiä mykkäelokuviin, joihin lukeutuvat mm. Jeanne D’arcin kärsimys, Nosferatu ja Ballet Mécanique.

Tatu Kantomaa on rovaniemeläinen monipuolinen harmonikkataiteilija. Hän on esiintynyt yli kolmenkymmenen vuoden ajan yksin ja eri kokoonpanoissa, ollut mukana levytyksissä ja julkaissut myös omia äänitteitä. Tatu ehti asua 12 vuotta Islannissa, mutta palasi Rovaniemelle vuonna 2008, missä toimii nyt freelance-muusikkona.

Hannu Raudaskoski on jo vuosia nähty niin sähkö- kuin kontrabasson varressa. Hän on soittanut useissa yhtyeissä aina Veli-Matti Järvenpään Tex-Mex Quintetistä Olli Soikkelin mustalaisjazz - trioon. Kaikenlainen rytmimusiikki on tullut vuosien varrella tutuksi. 

 

Liput 5€ ovelta käteisellä.

Takaisin arkistoon.