Kalavesien hoito ja kaupallinen kalastus

Kemijärvellä vesistön säännöstelijälle on määrätty vuosittainen kalatalousmaksu, jonka suuruus on n. 95 000 euroa. Kalatalousmaksu käytetään kalakannan hoitoon ja tarkkailuun. Kemijärveen istutetaan taimenta, siikaa, harjusta ja kirjolohta.

Maksun käytöstä huolehtii Lapin ELY-keskus. Tarkempaa tietoa hoitotoimista ja istutuksista löytyy Lapin ELY-keskuksen sivuilta.

Kaupallinen kalastus

Kiinnostus kaupalliseen kalastukseen on lisääntynyt voimakkaasti viime vuosina Kemijärven kaupungin aktiivisuuden myötä. Kaupunki on kunnostanut Euroopan meri- ja kalatalousrahaston tuella Riekkoniemen hallin kalankäsittelytiloiksi kaupallisille kalastajille.  Tiloihin on hankittu myös suomustus- ja vakuumipakkauskone.

Lisäksi Kemijärven keskussatamassa on kalastajien käytössä jäähilekone.

Kemijärvellä on tilaa uusille kaupallisille kalastajille

Kemijärvi on vajaasti hyödynnetty kalavesi, jossa on hyvin tilaa uusille kaupallisille kalastajille.

Kaupallisen kalastuksen kannalta tärkeimmät lajit ovat hauki, ahven, made, kuha ja muikku. Särki on nykyään Koillismaalla tärkeä kaupallisen kalastuksen kohde ja sitä on runsaasti myös Kemijärvessä.

Vedenpinnan säännöstely vaikeuttaa kalastusta, mutta ei suinkaan estä sitä. Kokemus on osoittanut, että rysä-, katiska-, verkko- ja nuottakalastus on mahdollista sopeuttaa vedenpinnan vaihteluihin.

Korkealaatuisella sisävesikalalla on nykyään hyvä kysyntä. Kemijärvi sijaitsee logistisesti hyvällä paikalla. Kaupungista on hyvät yhteydet niin Kuusamon kuin Rovaniemenkin suuntaan. Alueella on kehittyviä tunturikeskuksia, jotka talvisesonkeina voivat käyttää paikallista kalaa.

ELY -keskuksen sivuilta löytyy tietoa kaupallisen kalastuksen aloittamisesta: https://www.ely-keskus.fi/elinkeinokalatalous. Aloittavan kalastajan kannattaa olla yhteydessä Lapin kalatalouden toimintaryhmän aktivaattoriin, joka neuvoo ja auttaa esimerkiksi avustusten hakemisessa. Yhteystiedot löytyy ELY-keskuksen sivuilta.

Luvat kaupalliseen kalastukseen

Kemijärven vesialueesta 95 prosenttia kuuluu osakaskunnille. Käytännössä kaupallinen kalastaja tarvitsee luvan vain Kemijärven ja Luusuan osakaskuntien alueelle