Tietoa koronavirusrokotuksesta

17.5.2022  

 

Ajan koronarokotukseen voi varata sähköisesti: https://kemijarvi.eaika.fi/koronarokote.

Mikäli sähköinen ajanvaraus ei ole mahdollista, voit soittaa puh. 040 546 5738 klo 10-12 arkipäivisin.

 

Neljännet koronarokotukset laajenevat

Suosittelemme neljänsiä koronarokoteannoksia 

  • 12 vuotta täyttäneille voimakkaasti immuunipuutteisille
  • 80 vuotta täyttäneille
  • iäkkäiden hoivakodeissa asuville
  • iäkkäille (65 vuotta täyttäneille ja sitä vanhemmille) koti- tai omaishoidon piirissä oleville sekä muille iäkkäille, joiden terveys ja toimintakyky ovat vastaavasti heikentyneet, ja jotka eivät pärjää yksin kotona
  • Suositus ei koske omaishoitajia. Heidän rokottamisensa ei suojaa hoidettavaa infektiolta, eikä omaishoitajien toimintakyky laske merkittävästi lievästä infektiosta. 

 

Kotihoidon asiakkaille rokotus tarjotaan kotihoidon toimesta. Neljäs koronarokotus voidaan edellä mainituille ryhmille antaa, kun kolmannesta koronarokotuksesta on kulunut 3 kuukautta.

Koronataudin sairastanut ja kolme rokoteannosta saanut ei tarvitse neljättä rokoteannosta.

 

Miksi neljänsiä annoksia tarvitaan?

Neljäs rokoteannos pidentää suojan kestoa ja vahvistaa immuniteettia. Iäkkäiden neljänsillä rokoteannoksilla saadaan myös tehostettua suojaa vakavaa sairaalahoitoista tautia vastaan. Neljänsillä annoksilla pyritään ennen kaikkea ehkäisemään iäkkäiden vakavia tautimuotoja ja vähentämään koronaan liittyviä kuolemia.

Pyydämme läheisiä huolehtimaan, että myös iäkkäille aika koronarokotukseen tulee varattua. Ajan voi varata sähköisesti yllä olevan ajanvarauslinkin kautta tai soittamalla edellä mainittuun puhelinnumeroon.

____________________________________________________

Koronarokotuksia saavat kaikki 5-vuotiaat ja sitä vanhemmat. Kolmansia rokotteita annetaan tällä hetkellä kaikille 18 vuotta täyttäneille sekä 12 vuotta täyttäneille voimakkaasti immuunipuutteisille.

Kemijärvellä 91 % 18 vuotta täyttäneistä on saanut ensimmäisen koronarokotuksen. Tehosterokotteen on saanut 88 % ja kolme koronarokotusta on saanut 71 %.

 

Lasten 5-11-vuotiaiden koronarokotukset

Kemijärven kaupunki tarjoaa koronarokotuksia  THL:n suosituksen mukaisesti kaikille 5 -11-vuotiaille. Rokotuksiin pitää olla allekirjoitettu lupa kaikilta huoltajilta. Kirjallisessa suostumuksessa on suostumuksen lisäksi oltava rokotettavan lapsen nimi ja henkilötunnus sekä huoltajien allekirjoitukset ja nimenselvennökset. Lapsen mukana tulee olla ainakin yksi aikuinen.

Huoltajat voivat antaa luvan lapsen koronarokottamiseen alla olevalla tulostettavalla lomakkeella. 

Huoltajan suostumus alaikäisen koronarokotukselle (pdf 80 kt)

Lasten rokotukset toteutetaan Hyvinvointikeskus Lapponian neuvolassa. Ajan voi varata soittamalla neuvolaan, puh. 0400 245 685 tai 0400 245 196.

 

Lasten ja nuorten rokottaminen sairastetun taudin jälkeen

Rokoteannoksen ja koronvirustartunnan välin on oltava riittävän pitkä, vähintään 6 viikkoa, jotta tartunnan voidaan katsoa vastaavan yhtä rokoteannosta. Jos alle 18-vuotias lapsi sairastuu ensimmäisen rokoteannoksen jälkeen alle 6 viikon kuluttua koronatautiin, suosittelemme toista annosta 4–6 kuukauden kuluttua. Pidemmällä aikavälillä saavutetaan parempi immuunivaste.

Jos ensimmäisen rokoteannoksen ja sairastetun taudin välillä on yli 6 viikkoa, lapsi tai nuori ei suojan kannalta tarvitse toista rokoteannosta.

Toinen annos voidaan kuitenkin antaa myös lapsille ja nuorille, joilla ensimmäisen annoksen ja sairastetun taudin väli on ollut yli 6 viikkoa, jos se on tarpeen esimerkiksi matkustamisen vuoksi tai muusta painavasta syystä. Tässä tulee huomioida mahdollisimman pitkä väli sairastetun taudin ja rokotteen kanssa, vähintään 4 kuukautta.

 

Kolmas koronarokotus

Kolmas koronarokoteannos tarjotaan kaikille 18 vuotta täyttäneille ja sitä vanhemmille henkilöille ja sairautensa vuoksi riskiryhmään kuuluville:

 

Milloin kolmas rokoteannos voidaan antaa (THL):

  • Voimakkaasti immuunipuutteisille kolmas rokoteannos voidaan antaa, kun toisesta annoksesta on kulunut vähintään 2 kuukautta
  • 60 vuotta täyttäneille ja riskiryhmiin kuuluville kolmas rokoteannos voidaan antaa, kun toisesta rokotuksesta on kulunut 3–4 kuukautta.
  • 18 - 60-vuotiaille, jotka eivät kuulu riskiryhmiin, kolmatta rokoteannosta voidaan tarjota 4–6 kuukauden kuluttua toisesta annoksesta.

Kolmatta rokoteannosta ei aiemmin suositeltu alle 30-vuotiaille miehille, jotka eivät kuulu riskiryhmiin 1 tai 2 tai voimakkaasti immuunipuutteisten ryhmään. Nykyinen suositus kolmansista annoksista koskee myös alle 30-vuotiaita miehiä, joille kolmantena rokoteannoksena annetaan BioNTech-Pfizerin Comirnaty-rokotetta.

 

Nuvaxovid-koronavirusrokote

Novavaxin Nuvaxovid-koronarokotetta suositellaan henkilölle, jolle ei voida antaa mRNA- tai adenovirusvektorirokotetta. 

Rokotteita voidaan antaa myös muille 18 vuotta täyttäneille, jotka haluavat tätä rokotevalmistetta muiden valmisteiden sijaan. 

THL suosittelee, että rokotetta ei toistaiseksi anneta kolmantena annoksena muuten kuin poikkeustapauksissa.

Mikäli tarvitset/haluat Nuvaxovid-koronarokotteen, varaa aika soittamalla rokotuspuhelimeen, puh. 040 546 5738 klo 10-12 arkipäivisin Tilaamme kyseistä rokotetta kysynnän mukaan ja keskitämme rokotukset samalla päivälle.

Lisätietoa: THL Usein kysyttyä Novavaxin proteiinirokotteesta

 

Rokotukset työssäkäyville Terveystalon työterveyden kautta

Kemijärveläinen työssäkäyvä henkilö saa koronavirusrokotteen Terveystalon työterveyshuollon kautta (Sairaalakatu 9, 98100 Kemijärvi). Vakituisena asuinkuntana tulee olla Kemijärvi.

Aika varataan soittamalla numeroon 0306000.

Työntekijät, jotka eivät kuulu työterveyshuollon kautta rokotettavien piiriin, varaavat koronarokotusajan kaupungilta joko sähköisesti tai soittamalla koronarokotuspuhelimeen.