Talousveden keittokehotus jatkuu Luusuassa, Juujärvellä ja Lautasalmessa, verkostovettä kloorataan

Julkaistu 2022-06-30 08:54:25 EEST.

KEMIJÄRVEN LÄMPÖ JA VESI OY JA KOILLIS-LAPIN YMPÄRISTÖTERVEYDENHUOLTO TIEDOTTAVAT JUOMAVESI ON EDELLEEN KEITETTÄVÄ LUUSUAN, JUUJÄRVEN JA LAUTASALMEN VEDENJAKELUALUEILLA.

Kaikki juomavesi ja ruuanlaittoon käytettävä vesi on keitettävä vähintään 5 minuutin ajan.

Verkoston klooraus on aloitettu 20.6.2022. Kloorin leviäminen verkostossa on ollut hidasta. Kloorin leviämistä seurataan verkostovedestä tehtävin kloorimittauksin. Verkostoveden klooripitoisuuden tulee saavuttaa tietty taso, ennen kuin vesinäytteitä voidaan ottaa. Tätä tasoa ei vielä ole saavutettu. Klooria (natriumhypokloriittia) ei voida annostella käytössä olevaan talousveteen suurina määrinä. Lisäksi verkosto on pitkä ja kloorin leviäminen koko alueelle kestää.

Verkostoveden kloorauksesta saattaa aiheutua haju- ja makupoikkeamia. Desinfioinnissa käytettävä klooritaso ei ole terveydelle haitallista ihmisille eikä eläimille ja vettä voidaan käyttää keittämisen jälkeen normaalisti juomiseen ja ruuanlaittoon. Vettä voidaan käyttää sellaisenaan peseytymiseen sekä astianpesu- ja pyykinpesukoneisiin. Astioiden käsinpesuun tulee käyttää mahdollisimman kuumaa vettä ja astioiden tulee kuivua ennen käyttöönottoa.

Kotitalouksissa voidaan edesauttaa kloorin leviämistä verkostossa käyttämällä vettä normaalisti, ei kuitenkaan juomavetenä eikä ruuanvalmistukseen. Vesilaitokset huuhtelevat verkostoa hallitusti Kemijärven ja Pirttikosken alueilla. Näin varmistetaan talousveden riittävyys verkostossa.

Kemijärven lämpö ja vesi Oy on järjestänyt varavedenjakelun 20.6.2022 alkaen seuraaviin paikkoihin:

 

Luusua:              Luusuan kappeli, Itärannantie 15

Juujärvi:             Juujärventien ja Uittotien risteys

Lautasalmi:        Vedenottamolla

 

Asiasta tiedotetaan lisää 7.7.2022

Veden keittokehotus on voimassa toistaiseksi.

 

Lisätietoja:

Marko Sirviö, vesihuoltopäällikkö                 Elina Kostamovaara, johtava terveystarkastaja

Kemijärven lämpö ja vesi Oy                       Koillis-Lapin ympäristöterveydenhuolto

p. 040 129 1807                                        p. 040 765 4378

 

TALOUSVEDEN KÄYTTÖOHJEET SAASTUMISEN AIKANA:

 

-        Keitä kaikki juotavaksi tai ruuanlaittoon tarkoitettu vesi. Riittävä veden keittoaika on vähintään 5 min. Mikäli vesi kiehuu ja tulee keitetyksi ruuanlaiton yhteydessä, sitä ei tarvitse erikseen keittää.

 

-        Kahvinkeittimessä tai vedenkeittimessä vesi ei kiehu riittävän kuumaksi.

 

-        Huuhtele vihannekset ja salaatit keitetyllä, jäähdytetyllä vedellä.

 

-        Muista keittää myös mehun laimentamiseen ja jääkuutioiden tekemiseen käytettävä vesi.

 

-        Siivoukseen, tiskaukseen, pyykinpesuun, peseytymiseen ja WC:n huuhteluun voit käyttää hanavettä aivan normaalisti. Hampaidenpesuun käytä keitettyä vettä. Huolehdi siitä, että pestyt astiat ja esimerkiksi leikkuualustat kuivuvat kunnolla ennen käyttöä.

 

Takaisin