Vieraslajit -info

Julkaistu 2020-08-10 10:29:08 EEST.

Vieraslajeilla tarkoitetaan lajeja, jotka ovat levinneet uusille alueille ihmisen mukana joko tahattomasta tai tarkoituksella.

Vieraslajeja on alunperin tuotu esimerkiksi koriste- ja puutarhakasviksi, mistä niiden leviäminen on lähtenyt liikkeelle. Vieraslajit leviävät ympäristöön helposti, yleensä puutarhakarkulaisena tai huolimattoman puutarhajätteen käsittelyn vuoksi. Suomen yleisimpiä haitallisia vieraslajeja ovat jättipalsami, lupiini, kurtturuusu, ruttojuuri sekä jättiputket.

Vieraslajien leviämisen ennaltaehkäisy ja torjuminen on tärkeää, sillä haitalliset vieraslajit ovat uhka alkuperäiselle lajistolle. Lisäksi vieraslajit aiheuttavat sosiaalista, taloudellista ja terveydellistä haittaa. Maailmanlaajuisesti vieraslajit ovat luonnon monimuotoisuuden toiseksi suurin uhka.

Vieraslajien torjunnasta on vastuussa maanomistaja/kunnossapitäjä. Kansallisen vieraslajilain mukaan haitallisten vieraslajien hallussapito, myynti, kasvatus ja ympäristöön päästäminen on kielletty.  (Lähde: www.vieraslajit.fi)

Hyödyllistä tietoa vieraslajien torjunnasta ja vieraslajien ilmoittamisesta löytyy kansallisesta vieraslajiportaali-sivustolta http://vieraslajit.fi/.

Mikäli jokin vielä askarruttaa ja tarvitset torjunnan aloittamisen lisäksi neuvoa esim. vieraslajin tunnistamisessa, ole yhteydessä Lapin vieraskasvit tunnetuksi ja haltuun -hankkeen työntekijään kts. Alla.  

 

Tiedotteen laati:

Lapin vieraskasvit tunnetuksi ja haltuun -hanke 2020-2021

Paula Aho p. 050-514 6151 paula.aho@maajakotitalousnaiset.fi

Vierasjalit-info.pdf

Yleisohje + jäteinfo.pdf

TorjuntaInfo.pdf

Vieraslajitiedote.pdf

Takaisin