Kemijärven 150 v. juhlavuosi

 

Kemijärvi täyttää 150 vuotta tänä vuonna. Koko vuodelle on rakennettu erilaisia tapahtumia ja tilaisuuksia, joita valittu juhlatoimikunta on työstänyt. Paljon on jo saatu aikaan, mutta paljon on vielä tehtävää. Ensimmäinen tilaisuus oli 26.1.2021 kulttuurikeskuksessa järjestetty kaupunginvaltuuston juhlakokous. Kokouksessa kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Veikko Niemelä kertoi Janne Kaisanlahden tekstin pohjalta kunnallisen päätöksenteon alkumetreistä Kemijärvellä. Varsinaisen juhlapuheen piti pitkäaikaisella ja varmalla otteella Hannes Manninen, joka omassa osuudessaan kertoi kunnallisen toiminnan aloituksesta ja kehittymisestä meillä ja muualla. Tilaisuus oli kaunis. Valitettavasti koronan vuoksi tilaisuuteen ei voitu ottaa yleisöä, mutta striimauksella tuo tilaisuus on katsottavissa mm. kaupungin verkkosivuilla vielä jonkun aikaa. Käykää katsomassa.

Juhlavuosi tulee sisältämään monia jo perinteisiä tapahtumia, ja tukun uusia. Jokaiselle kuukaudelle on ajateltu oma teemansa. Uskon ja toivon, että kaupunkilaiset ottavat juhlavuoden omakseen, osallistuvat tapahtumiin aktiivisesti ja vietettävät hyvää laadukasta aikaa yhdessä laadukkaan ohjelman parissa.

Toivotan kaikille oikein hyvää juhlavuotta ja nautinnollisia elämyksiä tulevissa tilaisuuksissa ja tapahtumissa. Siellä nähdään!

Atte Rantanen, Kemijärven kaupunginjohtaja

 

Onnittelut 150 vuotta täyttävälle Kemijärven kaupungille

Kemijärvi täyttää tänä vuonna 150 vuotta. Kemijärvi sai kuntaoikeudet vuonna 1871 kun uudistusmielisenä tunnettu keisari Aleksanteri II antoi 1865 kunnallisasetuksen, jolla maallinen ja hengellinen kunnallishallinto erotettiin toisistaan. Kemijärvellä kunnallishallinto pantiin toimeen 23.1.1871 pidetyssä kuntakokouksessa.   

Kemijärvi 150 juhlavuodesta tehdään merkittävä 'virstanpylväs', jonka vaikutukset yltävät pitkälle tulevaisuuteen.  Tavoitteena on, että koko tämä vuosi on 150v juhlavuotta ja monet tapahtumat nimetään juhlavuoden mukaan. Tulemme esittämään Kemijärven kulttuuria ja elinvoimaa, sekä mennyttä aikaa erilaisten tapahtumien yhteydessä. 

Historiasta tiedämme, että Kemijärvellä on asuttu jo ammoisista ajoista saakka. Esihistorialliset löydöt osoittavat, että kivikautiset ihmiset asuivat Kemijärvellä jo noin 7000-8000 vuotta sitten. Yhtäjaksoista asumista on jatkunut aina kivikauden, kampakeramiikan, pronssi - ja rautakauden, sekä lappalaisten ja lantalaisten aikakaudelta tähän päivään saakka. Esihistoriasta kertovia esineitä ja asuinsijoja on löydetty laajasti Kemijärven alueelta. 

Kemijoki oli menneinä aikoina Lapin ”valtatie”, joka kulkuväylänä oli vilkkaassa käytössä. Kerrotaan myös Elias Lönnrotin kulkeneen tätä vesireittiä pitkin Vienan Karjalaan Kalevala keruumatkoillaan. Nykyisin valta- ja rautatieyhteydet kuljettavat ihmisiä ja ovat tärkeä osa Kemijärven matkailua. Matkailu on ollut ja on edelleen merkittävä osa Kemijärven elinvoimaa. Pyhä- ja Suomutunturi ovat olleet edelläkävijöitä matkailun kehittämisessä Lapissa. Kaupungin keskusta ja luonnonkaunis Kemijärvi tarjoavat edelleen elämyksiä täällä vieraileville. 

Toivotamme kaikki tutut ja tuntemattomat vieraaksemme Kemijärven täyttäessä 150 vuotta. 

Tervetuloa! 

Veikko Niemelä, kaupunginvaltuuston puheenjohtaja  

 

Yhteystiedot:

Olga Manninen
Kemijärvi 150-v juhlavuoden koordinaattori
olga.manninen@kemijarvi.fi
puh. +358 40 192 9451